ROMF osvojio prestižnu nagradu IPE-a

U ČETVRTAK su u Berlinu su dodijeljene nagrade prestižnog europskog časopisa IPE (Investment and Pensions Europe), a Raiffeisen obvezni mirovinski fond (ROMF) osvojio je nagradu za najbolji europski fond u 2005. godini u kategoriji malih mirovinskih fondova (imovina fonda manja od milijardu eura).

Nagradu je preuzeo predsjednik Uprave ROMF-a Damir Grbavac. Osim osvojene nagrade, ROMF je ušao i u uži izbor među 4 najbolja fonda u Europi, a osvojenom nagradom je postao prvi hrvatski mirovinski fond koji je osvojio neku od IPE-ovih nagrada.

Nagrade se dodjeljuju od 2001. godine i od samog početka predstavljaju pokazatelje za izvrsnost u upravljanju europskim mirovinskim fondovima.

Cilj ovog projekta je nagrađivanje uspješnih i kreativnih fond menadžera i uprava mirovinskih fondova, a dodjela nagrada postala je mjesto okupljanja vodećih ljudi cjelokupne europske mirovinske industrije.

Ovogodišnja nagrada za najbolji Europski mirovinski fond pripala je danskom ATP fondu, koji je također osvojio nagradu za najbolji javni mirovinski fond. Srebrnu nagradu za najbolji korporativni mirovinski fond osvojio je Barclays, dok je PGGM imenovan najboljim industrijskim mirovinskim fondom.

Dodijeljene su i nagrade za najbolji mirovinski fond u pojedinoj zemlji, a nagrade su dobili: Austrija - VBV Pensionskasse; Belgija - Suez Tractebel; Danska - ATP; Finska -The State Pension Fund; Francuska - Corem; Island - Gildi; Irska - AIB Group DC scheme; Italija - Inarcassa; Nizozemska - PME; Njemačka - WPV; Portugal  BPI Valorizacao; Španjolska - Cepsa/Fonditel RedActiva; Švedska - Lansforsakringar Švicarska - Pensionskasse Media Markt; Velika Britanija - Barclays UK Retirement Fund; Središnja i Istočna Europa -ING NN

Prema posljednjim financijskim izvještajima o poslovanju obveznih mirovinskih fondova u prvih devet ovogodišnjih mjeseci Raiffeisen obvezni mirovinski fond ostvario je najveću apsolutnu zaradu, tj. povećanje neto imovine, od svih obveznih mirovinskih fondova na tržištu i to u iznosu od 229,69 milijuna kuna.

Od početka rada fondova do kraja rujna 2005. Raiffeisen OMF je na uloženih 10.000 kuna svojim članovima zaradio prosječno još 1.706,45 kuna. Istodobno, prosječna zarada na tržištu obveznih mirovinskih fondova, prema MIREX-u, bila je 1.438,52 kune.

Raiffeisen OMF je 31.10.2005. imao 402.678 članova te konstantan tržišni udjel od 32,6 posto. Imovina pod upravljanjem istodobno je iznosila je 3,45 milijardi kuna, a samo u ovoj godini ona je uvećana za čak 40,98 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara