Romi računaju na pritisak EU-a za poboljšanje njihovih prava

MILIJUNI Cigana s prostora srednje i istočne Europe nadaju se da će proširenjem EUa Bruxelles izvršiti pritisak na njihove vlade kako bi poboljšali njihovu situaciju, objavio je Europski centar za prava Roma u Budimpešti (ERCC) uoči 8. travnja, Svjetskog dana Roma.

Prvog svibnja oko dva milijuna Roma iz osam država koje će pristupiti EU postat će tako građani Unije, a još dva milijuna drugih iz Rumunjske i Bugarske nadaju se pristupanju svojih država 2007. godine.

Njihova je opća situacija bijedna iako EU djeluje u njihovu korist, izjavio je Claude Cahn, voditelj programa u ERCC-u u Budimpešti.

"Sve zemlje iz regije deklarirale su rješavanje problema Roma kao jedno od važnih pitanja svoje nacionalne politike, ali to je samo zbog europskog pritiska na zemlje kandidate", kazao je Cahn, istaknuvši da je "ekstremno siromaštvo u srednjoj i istočnoj Europi postalo velikim dijelom romski problem".

I kad nove članice budu u EU, Rome će štititi europski propisi protiv diskriminacije, a primat će i "milijarde eura iz socijalnih fondova" za rješavanje svog problema. Ali, pod uvjetom da bivše komunističke države pridonesu jednakim udjelom.

Dakle, ističe Cahn, "razina financiranja ovisit će dosta o političkoj volji vlade svake države koja pristupi u EU".

Trenutno svakodnevna situacija Roma postaje sve težom: odvojenost stanovanja i obrazovanja jer se najčešće na mjestima na kojima se uspiju nastaniti ne mogu i školovati, kronična nezaposlenost, veliko siromaštvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Početkom 90-ih godina u Mađarskoj je stopa nezaposlenosti Roma iznosila oko 50 posto, što je četiri puta više nego kod ostalog radno aktivnog stanovništva.

U Rumunjskoj i Bugarskoj, 80 posto Roma živi ispod razine siromaštva što je manje od 4,3 dolara (3,7 eura) dnevno, podaci su Svjetske banke od prošle godine. Smrtnost pripadnike te zajednice je dvostruko viša od prosjeka u Slovačkoj i Češkoj.

U Slovačkoj su Romi u veljači prosvjedovali i pljačkali nakon što su im smanjena davanja iz socijalne pomoći.

U Mađarskoj je osnovano ministarstvo za jednakost šansi kako bi se posebno pomoglo Romima, a imenovana je i posebna povjerenica za borbu protiv diskriminacije u školama Viktoria Mohacsi.

U Mađarskoj postoji oko 770 specijalnih škola za Rome, a mađarska vlada lijevog centra je predložila njihovo uklanjanje do kraja desetljaća i integriranje romske djece među svu ostalu.

Svjetska banka je na regionalnoj konferenciji organiziranoj u Budimpešti proglasila "desetljeće uključenja Roma" - od 2005. do 2015. godine.

Međutim, ističe Cahn, situacija više od dva milijuna Roma nije ništa bolje u zapadnoj Europi, iako je tamo "diskriminacija manje očita".

Na kraju krajeva, ocjenjuje Cahn, svaka je zemlja odgovorna za napredak ostvaren na svom tlu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara