Romić: Komisija nam je dala dva mjeseca za odgovorimo na primjedbe o sumnjivim natječajima

Romić: Komisija nam je dala dva mjeseca za odgovorimo na primjedbe o sumnjivim natječajima

Foto: FAH

EUROPSKA komisija je prije desetak dana uputila hrvatskim vlastima dopis s primjedbama u vezi s natječajima za projekte iz Programa ruralnog razvoja, a Hrvatska ima dva mjeseca za odgovor na primjedbe, potvrdio je u utorak ministar poljoprivrede Davor Romić.

Ministar Romić, koji sudjeluje na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a, rekao je novinarima da je oko dva tjedna nakon što je preuzeo ministarsku dužnost u Hrvatsku došla revizija Europske komisije po IPARD programu kako bi provjerila neke od prijavljenih slučajeva.

"Nakon toga smo, prije desetak dana, dobili pisano očitovanje u kojem su popisane mjere koje trebamo napraviti", rekao je Romić, pojasnivši da je potrebno poboljšati procedure te iskoristiti nadležne agencije i mreže da preispitaju pojedine slučajeve", rekao je Romić.      

Te slučajeve provjerava AFCOS mreža, posebno tijelo osnovanom s ciljem zaštite financijskih interesa Europske unije u Hrvatskoj, koje neposredno surađuje s  Europskim uredom za borbu protiv prijevara (OLAF). Ministar Romić je rekao da AFCOS (akronim od Anti-Fraud Coordination Service) trenutačno preispituje 21 projekt.

Na natječajima pobjeđivali projekti u vlasništvu poduzeća istih vlasnika

Riječ je o projektima koji su pobijedili na natječajima na koji su se prijavila različita poduzeća u vlasništvu istih osoba. Glavne primjedbe Europske komisije odnose se na umjetno stvaranje uvjeta za dobivanje europskih sredstava, primjerice kada se za nositelja projekta formalno postavi ženska osoba mlađa od 40 godina za što se dobivaju dodatni bodovi jer to doprinosi ispunjavanju ciljeva programa ruralnog razvoja. To je usko povezano s pitanjem povezanih poduzeća, koje se onda natječu za dobivanje europskih sredstava.

Ministar Romić je rekao da se mora poštovati presumpcija nevinosti i zbog toga se o tome ništa ne može reći dok AFCOS mreža ne preispita te slučajeve, a tek nakon toga će se donijeti konkretne odluke.

"U ovom trenutku AFCOS mreža treba dati odgovor na upite Komisije, a mi ćemo voditi računa o eventualnim propustima ako ih je bilo. Komisija je u pisanom izvješću istaknula da zasad šteta nije napravljena jer nije ni bilo isplata", rekao je Romić.

Romić: Nužne kvalitetne procedure

"Mi moramo uspostaviti kvalitetetne procedure. Mi smo sastavni dio Europske unije, trebamo poštovati pravila i procedure, to nam je obveza. Mogu reći da ću kao ministar poljoprivrede, da će ministarstvo poljoprivrede pa i ova vlada te procedure vrlo precizno primjenjivati i eventualne zloupotrebe kažnjavati bude li potrebno", rekao je Romić.

Primjedbe Europske komisije odnose se samo na tri podmjere, a ne na cijeli Program ruralnog razvoja. Te se podmjere tiču kapitalnih investicija, poput kupovine hladnjače, izgradnje skladišta i slično, zatim na izgradnju pogona za preradu primarnih poljoprivrednih u gotove proizvode s dodanom vrijednošću, primjerice pogon za proizvodnju voćnih sokova te na izgradnju bazena za stajsko gnojivo, kako bi se spriječilo da nitrati ne prodru u podzemne vode.

Komisija nekoliko puta godišnje provodi kontrole u zemljama članicama kako se troše sredstva namijenjena Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Komisija provodi preko 100 revizija svake godine, provjeravajući jesu li kontrole i odgovori zemalja članica na nedostatke dovoljni te ima ovlasti tražiti povrat sredstava ako revizija pokaže da upravljanje i kontrola u državi članici nisu dovoljno dobri da bi jamčili korektno trošenje europskih sredstava. To je dio tzv. postupka poravnavanja računa u kojem Komisija donosi odluke nekoliko puta godišnje, kažu u Komisiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara