Rop: Sporazum Drnovšek-Račan ostaje temelj za razgovore

SLOVENSKI premijer Anton Rop u ponedjeljak je u parlamentu, odgovarajući na zastupničko pitanje o odnosima s Hrvatskom u svjetlu parlamentarnih izbora u susjednoj državi, izjavio da su rješenja iz nacrta "parafiranog" sporazuma DrnovšekRačan i dalje temeljna ishodišta za slovensku poziciju u budućim pregovorima o granici s Hrvatskom ili u eventualnoj međunarodnoj arbitraži.


"Naše je temeljno i poznato stajalište da je postignuti dogovor premijera Drnovšeka i Račana iz 2001. godine bio dobar i on predstavlja temelj za bilo kakve pregovore Slovenije i Hrvatske o granici", rekao je Rop.

"No, potrebno je najprije pričekati foriranje nove hrvatske vlade s kojom ćemo potom obaviti odgovarajuće konzultacije", rekao je u parlamentu Rop, odgovarajući na zastupničko pitanje Bogomira Vnučeca, zastupnika Stranke mladih Slovenije (SMS), kako će reagirati na novu političku situaciju u Hrvatskoj u pogledu sporazuma o granici.

Rop je, rekavši da se slovenska strana načelno ne protivi arbitraži, naglasio da će slovenska vlada o tom pitanju zauzeti stajalište tek nakon konzultacija s novim vlastima u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako do arbitraže i dođe, inzistirat ćemo da je jedan od njezinih temelja sporazum Drnovšek-Račan", rekao je Rop i naglasio da slovenska strana od rješenja iz tog sporazuma ne misli odstupiti.

(Hina) fl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara