Rožić oslobođen optužbe za podmetanje eksploziva pod kuće ličkih Srba

Rožić oslobođen optužbe za podmetanje eksploziva pod kuće ličkih Srba
IVICA ROŽIĆ (41), zvan Bijeli vuk, nepravomoćno je oslobođen optužbe da je podmetao eksplozivne naprave pod kuće srpskih povratnika u Lici, od 1996. do 1998., u kojima je poginulo sedam osoba.

Presudu je danas objavilo sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda koje je odlučilo da tijekom suđenja tužiteljstvo nije pružilo dokaze o Rožićevoj krivnji za podmetanje 14 eksplozija pod kuće, u dvorištima, stajama i na poljima srpskih povratnika u kojima je poginulo pet osoba, a više ih je teže i lakše ozlijeđeno.

Predsjednik sudskog vijeća Miroslav Šovanj kazao je da je bilo nekih indicija koje su ukazivale na moguću krivnju, no kako te indicije nisu zatvorile krug koji bi bio dovoljan da se Rožića osudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rožića je na suđenju s postavljanjem eksploziva jedino povezao policajac Stipo Novaković koji je izjavio da je od gospićkog policajca Ivana Tomljenovića čuo kako mu je Rožić priznao da je postavio većinu mina. Novaković je rekao da mu je to kasnije ponovio i sam Rožić. No, Tomljenović je na suđenju pobio iskaz Novakovića, rekavši da mu je Rožić kazao da je eksploziv postavljala osoba zvana Osman koja je kasnije umrla u riječkoj bolnici. Rekao je i da se Rožić hvalio postavljanjem eksploziva, no da su to bile laži uzrokovane teškim psihičkim stanjem.

Sud je ocijenio da je Novakovićevo svjedočenje također samo indicija, nedovoljna za osuđujuću presudu.

Ostali svjedoci, uglavnom osobe nastradale u eksplozijama, ili članovi njihovih obitelji, ničim nisu teretili Rožića.

Rožić je bio vidljivo zadovoljan sudskom odlukom nakon koje će biti pušten na slobodu iz pritvora u Remetincu, gdje je bio pritvoren od početka svibnja ove godine. Prije toga je dvije i pol godine bio pritvoren u riječkom zatvoru zbog postupka protiv tzv. gospićke skupine, kojoj se sudilo za ratne zločine počinjene 1991. U tom je postupku nepravomoćno oslobođen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara