Ruanda za imenovanje novog glavnog tužitelja na UN-ovu sudu

RUANDA je u srijedu podržala poziv glavnog tajnika UN-a za razdvajanjem funkcija glavnog tužitelja za sudove za Ruandu i bivšu Jugoslaviju, koje obavlja Carla del Ponte, tvrdeći da su obveze prevelike za jednu osobu.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan želi da novi tužitelj preuzme posao u Ruandi, dok bi Del Ponte zadržala posao glavne haške tužiteljice na Sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Vijeće sigurnosti u petak će o tom pitanju u New Yorku saslušati Carlu del Ponte, a odluku treba donijeti prije isteka njezina mandata 15. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ruanda je u pismu Vijeću sigurnosti izrazila zabrinutost zbog "neučinkovitosti i neuspješnosti" tužiteljstva koje proizlazi iz zemljopisne udaljenosti dva suda, kao i zbog toga što ured Del Ponte "općenito zanemaruje" Ruandu.

Sud za bivšu Jugoslaviju smješten je u Nizozemskoj, a za Ruandu u Tanzaniji.

Ruanda prigovara što Del Ponte u Tanzaniji provodi tek oko 30 dana godišnje dok većinu vremena i pažnje posvećuje bivšoj Jugoslaviji.

Del Ponte se sukobila s vladom Ruande kad je počela istraživati i zločine koje su počinili pobunjenici među Tutsijima, koji su zaustavili genocid i koji su sada na vlasti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara