Ruanđani glasuju o Ustavu, pripremaju se za izbore

STANOVNICI Ruande počeli su se u ponedjeljak izjašnjavati na referendumu o prijedlogu novog ustava, kojeg zagovornici smatraju korakom prema pomirbi nakon genocida 1994. godine, a protivnici sredstvom za učvršćivanje vlasti predsjednika Paula Kagamea.

Očekuje se da će 3,8 milijuna Ruanđana s pravom glasa poduprijeti prijedlog ustava, koji će omogućiti održavanje višestranačkih izbora, te koji predviđa dva uzastopna sedmogodišnja mandata za izabranog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezultati glasovanja trebali bi biti poznati za nekoliko dana. Promatrači Europske unije u Ruandi najavili su da će svoju ocjenu regularnosti glasovanja priopćiti u četvrtak.

Novi ustav trebao bi kasnije ove godine omogućiti održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora, prvih nakon šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Analitičari smatraju da donošenje novog ustava i izbori predstavljaju veliki test za zemlju koja se nada da će uspostaviti političku stabilnost nakon genocida i četverogodišnjeg građanskog rata koji mu je prethodio.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara