"Ruke dalje od naše djece": Žrtve svećeničke pohote sukobile se s Papinim glasnogovornikom

Foto: AFP

GLASNOGOVORNIK Vatikana Frederico Lombardi jučer se nakratko susreo sa žrtvama svećeničkog seksualnog zlostavljanja koji su prosvjedovali u Rimu.

Oko 100 žrtava iz cijelog svijeta je marširalo Rimom blizu Vatikana te tražilo od pape Benedikta XVI. da poduzme žešću akciju protiv svećenika zlostavljača. Lombardi je prosvjednicima rekao da Crkva može i mora napraviti više kako bi pomogla žrtvama zlostavljanja i osigurati da su djeca, koja su povjerena na čuvanje, sigurnija. No, on je i relativizirao krivnju riječima da je pedofilija širi problem u svijetu.

"Ruke dalje od naše djece"

"Vrlo dobro znamo da je ono što se događalo u Crkvi samo manji dio od onoga što se događalo i što se nastavlja događati u svijetu", kazao je Lombardi te dodao da su internetska pornografija, seksualni turizam i trgovina ljudima u kojima se iskorištava siromaštvo na raznim kontinentima, rajevi za pedofile. Pozvao je žrtve svećeničkog zlostavljanja da se ujedine s Crkvom u borbi protiv pedofilije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruke dalje od naše djece", "Crkva bez zlostavljanja", bile su samo neke od parola koje su izvikivali demonstranti. Žrtve tvrde kako Papa nije učinio dovoljno kako bi se pomoglo žrtvama pedofilije i da se javno iznose podaci o slučajevima zlostavljanja. Lombardi je rekao kako to nije točno i dodao kako je ne samo Papa, već su i mnogi drugi dijelovi Crkve u svijetu učinili mnogo slušajući žrtve i prevenirajući buduće slučajeve.

Nisu im dozvolili da vide Papu

Prosvjednici su pokušali svoje okupljanje održati u Vatikanu, no Sveta Stolica im za to nije dala dopuštenje. Oko 25 policajaca je blokiralo put prosvjednika prema Trgu svetog Petra. No, Vatikan je izvijestio da su žrtve mogle ostaviti osobne poruke za Papu. Kada je Lombardi prišao prosvjednicima, oni su ga psovali pa se povukao na sigurnu udaljenost. Kasnije je u privatan razgovor pozvao dvojicu prosvjednika.

Iako su mnoge žrtve svećeničke pedofilije jučer došle u Rim iz dalekih krajeva Zemlje, Papu ipak nisu vidjeli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara