"Rukovoditelj policije prije je mogao biti svatko s dobrim političkim vezama"

"Rukovoditelj policije prije je mogao biti svatko s dobrim političkim vezama"

NOVI ravnatelj policije, odnosno vršitelj dužnosti ravnatelja policije, Vladimir Faber gostovao je u HRT-ovoj emisiji Dnevnik plus u kojoj je najavio temeljitu reformu policija i vraćanje povjerenja hrvatskih građana u organe reda i mira.

Faber je potvrdio kako će fotorobot atentatora na Ivu Pukanića biti objavljen sutra, ali ni on nije želio otkriti je li eksploziv bio postavljen na motociklu, kao što se pretpostavlja. Kazao je i da je policiji poznat identitet osobe za koju je Pukanić strahovao da bi ga mogao ubiti, ali ta je osoba odbačena kao mogući počinitelj ovog zločina. Nagađanja da je Pukanićevo ubojstvo povezano s ubojstvom Ivane Hodak i sa slučajem Vladimira Zagorca, Faber nije želio ni potvrditi ni demantirati.

"Mi nemamo pravo na sto dana, ali nemamo ni čarobni štapić. Restrukturiranje sustava je težak posao, koji traži nekoliko godina, ali smo na dobrom putu", rekao je Faber i obrazložio kako policija sada po prvi put u povijesti surađuje sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom, a analitičari SOA-e sjede za istim stolom s policijskim analitičarima. Faber je također zahvalio direktorima policije u Srbiji i BiH "koji zajedno s hrvatskom policijom intenzivno rade na rješavanju ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića", te najavio jaču suradnju s policijom zapadnoeuropskih zemalja s kojima će biti potpisano nekoliko sporazuma u cilju borbe protiv korupcije. Faber je također najavio uvođenje novih tehnika i sofisticirane opreme koja će hrvatskoj policiji omogućiti držanje koraka s vremenom, "ali ne zbog Europske unije, kako neki kažu, već zbog mira i sigurnosti hrvatskih građana".

Vratiti povjerenje građana

Faber ističe kako je najveći problem hrvatske policije u prošlosti bio nestabilan sustav. "Stalno smo mijenjali ljude, ali ne i sustav. Mi moramo ostvariti dobru komunikaciju s građanima i drugim institucijama, a represiju usmjeriti isključivo prema kriminalističkim skupinama i pojedincima kojih ima jedan ili dva posto", kaže Faber i ističe kako je sad najbitnije vratiti povjerenje građana u policiju, ali i policajaca u svoje nadređene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok sam bio u Osijeku u dvije je godine uspješno riješeno 39 ubojstava, ali ta ubojstva nisam riješio ja nego tim ljudi. Prvo ubojstvo smo riješili tek nakon 10 mjeseci intenzivnog rada. Povjerenje je ključno; nakon što je moj tim stekao povjerenje u mene i građani u nas, riješili smo prvo ubojstvo, a zatim i sva ostala", kaže Faber, te ističe kako je i slučaj Ritz riješen upravo jer su građani imali dovoljno hrabrosti da policiji dostave iskoristive informacije.

Policajac je mogao biti svatko

Ministar policije Tomislav Karamarko već je najavio kako je prvi korak reforme depolitizacija policije. "Kad imate problem sa strujom zovete električara, kad vas boli zub idete kod zubara. A s policijom je problem dugo bio što je policajac mogao biti svatko, a rukovoditelj policije mogao je biti svatko tko je imao dobre političke veze. Tako je imenovana većina rukovoditelja proteklih godina. Svi su problemi dugo gurani pod tepih, ali sad više nema tepiha koji je dovoljno velik da se problemi ispod njega sakriju", ističe Faber.

Veliki problem unutar policije je i curenje informacija, kako prema kriminalnom podzemlju tako i prema medijima. Faber najavljuje da će tome uskoro stati na kraj, a slučaj Pukanić ističe kao zdrav primjer komunikacije s medijima. "Naša je policija i dalje vrlo konzervativna zbog čega medijima nisu davali dovoljno kvalitetnih informacija. Naravno da novinari informacije traže na bilo koji način. Zato smo u Pukanićevom ubojstvu kvalitetno postavili odnose s medijima od samog početka i nemamo nikakvih problema", kaže Faber i najavljuje kako će se u Zakonu o policiji odavanje službene tajne drugačije kvalificirati zbog čega će "kroz nekoliko mjeseci neki ljudi zauvijek napustiti policiju".

P.V.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara