Rulja na Trumpovu skupu vikala muslimanskoj kongresnici: Šaljite je natrag

Rulja na Trumpovu skupu vikala muslimanskoj kongresnici: Šaljite je natrag
GIF: CNN

Godine 2016. glavni bojni poklič pristaša Donalda Trumpa u kampanji za američkog predsjednika bio je "Lock her up!" (Zatvorite je!). Godine 2019. je, izgleda, nešto drukčiji: "Send her back!" (Šaljite je natrag!).

Upravo se ta parola mogla čuti na Trumpovu predizbornom skupu u Greenvilleu, Sjeverna Karolina, na kojem se ponovo obrušio na četiri demokratske kongresnice kojima je već prije nekoliko dana na Twitteru neizravno poručio da se "vrate disfunkcionalnim i zločinom opustošenim mjestima iz kojih su i došle". 

Radi se o kongresnicama Alexandriji Ocasio-Cortez, Ayanni Presley, Rashidi Tlaib i Ilhan Omar. Samo Omar je među ove četiri ljevičarske kongresnice rođena izvan SAD-a, u Somaliji, no doselila je kao dijete s obitelji. Sve četiri imaju, naravno, američko državljanstvo bez kojeg ne bi ni mogle biti u Kongresu.

A dok se parola "zatvorite je" 2016. odnosila na Hillary Clinton koju je Trump lažno optuživao za kriminal, "šaljite je natrag" mogla se čuti ove srijede baš dok je Trump nabrajao sve što spočitava Ilhan Omar koja je uz Rashidu Tlaib prva muslimanka izabrana u Kongres.

>> Demokrati oštro osudili Trumpove rasističke izjave

Trump napao Omar, pristaše počele skandirati: "Šaljite je natrag"

"Omar je okrivila SAD za krizu u Venezueli, zamislite to, i gleda s prezirom na vrijedne Amerikance, govoreći da je neukost raširena u mnogim dijelovima ove zemlje. I očito, i važno, Omar ima povijest opakih antisemitskih napada", rekao je Trump u trenutku u kojem je okupljeno mnoštvo počelo uglas skandirati: "Šaljite je natrag!"

Prozvao je Omar i zbog navodnog propitivanja Al-Kaidina terorističkog napada na SAD 11. 9. 2001. jer je jednom prilikom rekla da "su neki ljudi učinili nešto, a svi mi smo počeli gubiti svoje građanske slobode", aludirajući na diskriminaciju muslimana nakon tog napada. 

Omar se i prije Trumpova nacionalističkog ispada spočitavalo da je u nekim svojim izjavama relativizirala opasnost islamističkog ekstremizma i terorizma, kao i da je u svojim kritikama Izraela i njegova navodnog utjecaja na američku politiku zabrazdila u antisemitizam.

Trump lažno optužio Omar da podržava Al-Kaidu

Zbog tvitova i izjava da je podrška Izraelu u američkoj politici "sve zbog Benjamina" (koji je na novčanici od 100 dolara) ili da je "Izrael hipnotizirao svijet", Omar se na kraju morala ispričati. No Trump je otišao i dalje i optužio ju da podržava Al-Kaidu i da je rekla da je Al-Kaida "izvrsna", za što nema dokaza. 

Ovo je inače bio prvi Trumpov predizborni skup u novoj kampanji i ilustrirao je na koji način Trump, po svemu sudeći, misli dobiti predsjedničke izbore 2020. Baš kao što je počeo kampanju 2016. tvrdnjom da su migranti iz Meksika silovatelji i dileri droge i još uvijek neispunjenim obećanjem da će izgraditi zid na granici za koji će Meksiko platiti, kao i da će zabraniti muslimanima ulaz u SAD (što je ipak zamijenio zabranom za ulaz državljana sedam muslimanskih zemalja),Trump i sada, piše CNN, jasno daje do znanja da planira iskoristiti bjelački nacionalizam i politiku rasnog identiteta kako bi raspalio svoju glasačku bazu i dobio izbore, bez obzira na štetni utjecaj koji će to imati na ionako krhki politički i etnički suživot u američkom društvu. 

"Znate što? Ako im se ne sviđa, neka odu"

A Trump ne samo da nije pokušao zaustaviti ljutito skandiranje ili ga prozvao, već je kimao s odobravanjem, kako se vidi na snimci. U isto vrijeme, bez ironije, spočitavao je demokratskim kongresnicama da su "ekstremistkinje ispunjene mržnjom".

"One ne vole našu zemlju. Vrlo su ljutite", rekao je Trump o kongresnicama od kojih su dvije crnkinje, dvije muslimanke, jedna Arapkinja i jedna Latinoamerikanka. "Uvijek nam govore kako da upravljamo zemljom, kako da radimo ovo ili ono. Znate što? Ako im se ne sviđa, neka odu", rekao je Trump.

Zbog Trumpovih vulgarnih napada na kongresnice, Zastupnički dom Kongresa u kojem demokrati imaju većinu izglasao je rezoluciju kojom "oštro osuđuje rasističke komentare predsjednika Donalda Trumpa koji su ozakonili i povećali strah i mržnju prema novim Amerikancima i pripadnicima drugih rasa". Za nju su glasala i četiri republikanska zastupnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara