Rumsfeld: Hrvatska će doprinosom u NATO-u nadmašiti svoju geografsku veličinu

Rumsfeld: Hrvatska će doprinosom u NATO-u nadmašiti svoju geografsku veličinu

"S jedne strane imate upitnu europsku predanost misiji NATO-a u Afganistanu, a s druge strane imate jasnu odlučnost Hrvatske, Albanije i Makedonije da pridonesu teškim misijama. Zajednički, tri balkanske države imaju više od 650 vojnika koji trenutačno služe u Afganistanu i Iraku", istaknuo je bivši američki ministar obrane Donald Rumsfeld u komentaru koji je objavio utjecajni The Wall Street Journal.

Rumsfeld je također kazao kako je trenutni strateški imperativ pozivanje u članstvo Hrvatske, Makedonije i Albanije.

"Hrvatska, Albanija i Makedonija svakako nisu velike geografski, no po operativnosti i svojim pristupom, doprinosima koje donose u NATO, daleko će nadmašiti svoju veličinu", ocjenjuje Rumsfeld u svom komentaru.

Hrvatska do 2015. godine ulaže 2 milijarde eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo ovoj vijesti i onu kako je Reuters danas predstavio zemlje kandidate koji bi sljedećeg tjedna u Bukureštu trebale ući u NATO. Tako su predstavljene Hrvatska, Makedonija i Albanija.

Hrvatska je predstavljena kao zemlja s iskusnom vojskom, koja je krenula s reformacijom svojih postrojbi do željenih 16 tisuća profesionalnih vojnika. Jedino za Hrvatsku stoji kako će do 2015. godine uložiti dvije milijarde eura za naoružanje, dok se za ostale zemlje tek spominju planovi za nabavu.

I.Ć. 
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara