Rumunji na ulicama zbog korupcije: "Postali smo raj za kriminalce"

Rumunji na ulicama zbog korupcije: "Postali smo raj za kriminalce"
Screenshot, Video: YouTube

RUMUNJSKI parlament je kasno navečer u ponedjeljak izglasao nekoliko zakona za koje kritičari kažu da će pogoršati situaciju u jednoj od najkorumpiranijih država Europske unije.

Zakonodavci u donjem domu parlamenta odobrili su zakone kao dio novog kaznenog zakona čiji nacrt su predstavili vladajući socijaldemokrati - PSD. Zakon je usvojen sa 175 glasova za i 78 glasova protiv, piše Deutsche Welle.

Podsjetimo, Rumunji su ove godine u nekoliko navrata prosvjedovali protiv korupcije, dok vlada istovremeno smanjuje ovlasti pravosuđa koje može kazneno progoniti korumpirane dužnosnike.

Zbog toga su Rumunji ponovno izašli na ulice, a dio njih još uvijek prosvjeduje:

"Raj za kriminalce"

"Rumunjska je danas postala raj za kriminalce", poručio je Horia Barna, čelnik opozicije nakon izglasavanja zakona.

Novi zakon ograničava istragu kaznenih djela na godinu dana, zbog čega tužitelji moraju odbaciti slučajeve u kojima u roku od godine dana nisu podnijeli tužbu. Ova mjera posebno će utjecati na slučajeve korupcije jer se oni istražuju nekoliko godina kako bi se sakupili svi dokazi pa se tek nakon toga diže optužnica.

Osim toga, prema novom zakonu sudovi su obavezni dobaciti dokazni materijal koji je došao prisluškivanjem, a koji nije direktno povezan sa zločinom koji se istražuje. Sudovi više instance pak neće moći osuditi one koji su oslobođeni na nižim sudovima, osim ako se ne pojave novi dokazi.

Tisuće ljudi okupile su se tim povodom jučer ispred zgrade vlade u Bukureštu kako bi prosvjedovali protiv novog zakona za koji tvrde da će dužnosnicima omogućiti još više korupcije.

Prosvjedi širom zemlje

Prosvjednici su zahtijevali ostavku vlade, a sukobili su se i s policijom koja ih je snimala, tukla i privodila, a uhitila je i jednog njemačkog novinara, javlja Washington Post.

Ispred zgrade vlade mahali su zastavama Rumunjske, SAD-a i Europske unije i nazvali vladajući PSD "crvenom pošasti". Dio njih, kako javlja Washington Post, ušao je i u zgradu parlamenta, što su im omogućile opozicijske stranke. Kada su jučer prosvjednici upali u parlament, rumunjski premijer Viorica Dancila držao je govor o predsjedanju Europskom unijom, koje Rumunjska uskoro preuzima.

Jučer su se pak, osim u Bukureštu, manji prosvjedi održali i u manjim mjestima. Policija je uhitila velik broj prosvjednika, uključujući i njemačkog novinara Paula Arnea Wagnera. Njegovo uhićenje potvrdila je tvrtka u kojoj je direktor. On je mjesecima izvještavao o antikorupcijskim prosvjedima u Rumunjskoj, ali dodatni detalji o njegovom uhićenju nisu poznati,

Korumpirani dužnosnici

Prosvjednici su jučer, između ostalog, sjeli ispred ureda Liviua Dragnea, šefa PSD-a koji ne može biti izabran za premijera jer je osuđen za namještanje glasova na izborima. Danas se očekuje presuda u ponovljenom suđenju u tom predmetu, a Dragnea tvrdi da nije kriv za namještanje izbora. Prosvjed nije htio komentirati.

Osim toga, jučer je rumunjski sud osudio bivšeg ministra transporta, Dana Sovau, na tri godine zatvorske kazne korištenja političkog utjecaja pri trgovanju. Tužitelji tvrde da je Sovai plaćeno 100.000 eura kako bi uvjerio menadžera državne tvrtke koja se bavi održavanjem grijanja da potpiše nezakoniti trogodišnji ugovor s jednom odvjetničkom tvrtkom, čime je prekršio pravila tvrtke.

"Zakoni se izglasavaju kasno noću kako bi zaštitili one koje ne plaćaju poreze i korumpirane ljude. Naša zemlja se mora urazumiti", rekao je Stefan Gugui, 50-godišnji prosvjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara