Rumunji oduševljeni govorom Donalda Tuska. Govorio je na rumunjskom

Rumunji oduševljeni govorom Donalda Tuska. Govorio je na rumunjskom
Foto: FaH

GOVOR koji je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk održao na rumunjskom u prigodi prvog rumunjskog preuzimanja predsjedanjem EU-a oduševio je Rumunje koji su ga nazvali "divnim" i "nezaboravnim". 

"Riječi koje su ganule čitavu zemlju", glasila je naslovnica dnevnog lista Evenimentul Zilei, a Cotidianul ističe da je "Tuskov dojmljiv govor bio popraćen dugim pljeskom" u prigodi početka polugodišnjeg rumunjskog predsjedanja EU-om u četvrtak u Bukureštu.

Zategnute veze Bruxellesa i Bukurešta

Govor koji je bivši poljski premijer pročitao bez naglaska vrvio je šalama, pokazao je Tuskovo poznavanje rumunjskih pisaca poput Emilea Ciorana i Eugenea Ionesca i bio je među najčešće dijeljenim temama na društvenim mrežama.

"Sjajno. Skidam kapu Donaldu Tusku", napisao je jedan korisnik interneta, a drugi je oduševljeno istaknuo: "Vrhunski! Doista sam iznenađen."

Tusk je rekao da je prvi automobil u njegovoj obitelji bila Dacia 1300 (rumunjska inačica Renaulta 12 koja se počela proizvoditi u vrijeme komunističkog režima Nicolaea Ceausescua), a zatim je podsjetio na podvig nogometnog vratara Helmutha Duckadama koji je obranio četiri jedanaesterca FC Barcelone i tako zajamčio pobjedu Steaue Bucaresta u završnici Kupa prvaka 1986. u Sevilli.

"Pozivam Rumunje da brane temelje naše političke civilizacije - slobodu, poštenje, poštovanje istine u javnom životu, vladavinu prava, ustav - odlučnošću kakvu je pokazao i Helmuth Duckadam", istaknuo je Tusk.

Veze Bukurešta i Bruxellesa naglo su se zategnule zadnjih mjeseci zbog ofenzive socijaldemokratske vlade na pravosudni sustav koja je naišla na oštru osudu.

Njemačko veleposlanstvo u Bukureštu pridružilo se pohvalama, ocijenivši da "čelnici EU-a nisu mogli naći ljepše riječi za novo predsjedanje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara