Rumunjska i Rusija potvrdile nacrt dugo odgađanog sporazuma

RUMUNJSKA i Rusija u ponedjeljak su potvrdile konačni nacrt sporazuma kojim bi se okončale sve povijesne nesuglasice između nekadašnje sovjetske supersile i njezinog bivšeg satelita.


Tijekom posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Igora Ivanova Bukureštu, dvije zemlje su se zauzele za poštivanje međusobnih granica i smanjenja napetosti koje datiraju od 1940., kada je sovjetski diktator Josef Staljin pripojio rumunjske teritorije u tajnom dogovoru s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom.

"Zadovoljan sam što smo nakon dugog i složenog procesa postigli dogovor o tekstu sporazuma kojeg smo danas potvrdili", rekao je Ivanov na konferenciji za novinare.

Iako postkomunistička Rumunjska nije nikada tražila povrat sjeveroistočnih pokrajina Bukovine i Besarabije, stalno je zahtjevala poništenje pakta.

Sporazum kojeg bi rumunjski predsjednik Ion Iliescu trebao potpisati u srpnju tijekom posjeta Moskvi ne pokriva sporno pitanje osude dogovora s Hitlerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum također ne spominje povrat rumunjskih zlatnih rezervi, te umjetničkih djela i nakita poslanih u Moskvu na čuvanje tijekom Prvog svjetskog rata kada su njemačke i austrougarske postrojbe napale balkanske zemlje.

Dužnosnici su rekli da će to biti spomenuto u drugoj političkoj deklaraciji koja će također osuditi rumunjski savez s nacističkom Njemačkom tijekom Drugog svjetskog rata.

Dvodnevni posjet ministra Ivanova Bukureštu i mogućnost potpisivanja dugo odgađanog sporazuma ukazuju na bliskije veze između dviju bivših komunističkih saveznika koji žele povećati međusobnu trgovinsku razmjenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara