Rumunjska vlada želi pomilovati političare koji su krali i varali na izborima

Rumunjska vlada želi pomilovati političare koji su krali i varali na izborima

Foto: FAH

RUMUNJSKI predsjednik Klaus Iohannis je rekao u ponedjeljak da će sazvati referendum o spornom vladinom planu pomilovanja koji bi omogućio političarima da izbjegnu kaznene postupke.

"Rumunji će se moći izjasniti i reći slažu li se" s tim tekstom, rekao je predsjednik desnog centra u govoru na televiziji.

U nedjelju je više od 15.000 Rumunja izašlo na ulice Bukurešta i gradova diljem države prosvjedovati protiv planova vlade o dekriminalizaciji nekih prekršaja i pomilovanja, koje su kritizirali i Vrhovno vijeće sudaca i NGO-i.

Socijaldemokratska vlada (PSD) novog premijera Sorina Grindeanua je objavila prošle srijede dvije hitne uredbe kojima bi se pomilovalo oko 2500 osuđenih na kazne do 5 godina zatvora, među kojima su političari, a njima bi se i dekriminalizirali neki prekršaji.

Rumunjski predsjednik nije skrivao suzdržanost povratkom na vlast PSD-a, pobjednika parlamentarnih izbora u prosincu, godinu dana nakon što je tijekom protukorupcijskih prosvjeda protjeran iz vlade.

Šef države je osobno sudjelovao na prosvjedima u nedjelju. Organizatori tvrde da su vladine uredbe pripremljene za određene korisnike, počevši od šefa PSD-a Liviua Dragneaa, osuđenog na 2 godine zatvora zbog izbornih krađa i zloporabe vlasti.

PSD odbacuje te optužbe i tvrdi da su uredbe usmjerene na rasterećenje zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara