Rumunjski predsjednik odbio smijeniti sutkinju koja kritizira vladu, izbili i prosvjedi

Rumunjski predsjednik odbio smijeniti sutkinju koja kritizira vladu, izbili i prosvjedi

Screenshot: YouTube

RUMUNJSKI predsjednik Klaus Iohannis je rekao u ponedjeljak da je odbio smijeniti šeficu antikorupcijskog tužiteljstva (DNA) Lauru Codrutu Kovesi, čiju smjenu traži vlada.

Predsjednik je rekao da je odbio zahtjev ministra pravosuđa Tudorela Toadera o smjeni Kovesi i objasnio da ministrovi argumenti nisu bili uvjerljivi.

Ministar pravosuđa je u veljači pokrenuo proceduru smjene Kovesi, optuživši ju da je "naštetila slici Rumunjske u inozemstvu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema zakonu, predsjednik desnog centra Klaus Iohannis treba odlučiti o njezinoj smjeni, ali ministar pravosuđa je na Facebooku objavio da će vlada ustavnom sudu uložiti priziv protiv odluke predsjednika.

Sutkinja (44), jedna od najpopularnijih osoba u zemlji, mjesecima je na udaru socijaldemokratske vlade nakon što je kritizirala sporne planove pravosudne reforme. Tisuće prosvjednika defilirale su gradovima zemlje izražavajući podršku Kovesi, dok je online peticiju kojom se od predsjednika Iohannisa traži da je ne smijeni potpisalo više od 108.000 osoba.

Posljednjih godina je antikorupcijsko tužiteljstvo na sud izvelo dužnosnike i osobe bliske vlasti.

Krajem veljače je Kovesi istaknula da je bez obzira na napade političke vlasti, DNA tijekom 2017. na sud izvela tisuću osoba, među kojima trojicu ministara, pet zastupnika i jednog senatora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara