Rupa/Jelšane: Otvoren granični prijelaz

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek u nazočnosti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića danas je na slovenskoj strani granice otvorio novouređen hrvatskoslovenski granični prijelaz Jelšane Rupa.

To je jedan od triju cestovnih prijelaza na slovensko-hrvatskoj granici koji je u potpunosti opremljen svim službama za provedbu prve faze Schengenskog sporazuma od 1. svibnja kad Slovenija ulazi u Europsku uniju.

Na tom graničnom prijelazu na devet hektara površine uspostavljen je carinski, policijski, veterinarski, fitosanitarni i zdravstveni nadzor u skladu sa Schengenskim sporazumom. Novac za gradnju, započetu u rujnu 2003., osigurali su slovenska vlada i EU u sklopu programa PHARE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski predsjednik Drnovšek kazao je da granica prema Hrvatskoj time neće biti pojačana te da će komunikacija dviju zemalja biti još bolja. Izrazio je želju da Hrvatska što prije uđe u EU, te čestitao na pozitivnom mišljenju EU-a.

Predsjednik Mesić izjavio je da ulazak Slovenije u EU motivira Hrvatsku u pregovorima s EU-om te da zemlje koje ispunjavaju uvjete mogu i postati članice EU-a. Izrazio je nadu da će vanjska granica EU-a uskoro, kad uđe i Hrvatska, biti pomaknuta stotinjak kilometara istočno.

Na novinarski upit o mogućnosti ulaska hrvatskih državljana u Sloveniju u posebnu traku ili u traku za državljanje EU-a, Drnovšek je izrazio nadu da će hrvatski državljani tu granicu prolaziti bez teškoća, navevši da je riječ o suvremenom višetračnom graničnom prijelazu na kojem ne bi trebalo biti zastoja. Dodavši da ne može govoriti o tehničkim pojedinostima jer nije upućen, istaknuo je da će biti nastavljena provedba Sporazuma o pograničnoj suradnji s Hrvatskom, što je dogovoreno i s EU-om.

Otvorenje graničnog prijelaza pozdravio je i voditelj izaslanstva Europske komisije u Sloveniji Erwan Fourej, kazavši da je to velik dan ne samo za Sloveniju nego i za cijelu Europu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara