Rus koji je nestao kod Mljeta jutros je pronađen mrtav

Rus koji je nestao kod Mljeta jutros je pronađen mrtav
Foto: FAH

JUTROS u 6.55 MRCC Rijeka zaprimio je dojavu o tijelu u moru kod rta Ražnjić na Korčuli, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Radi se o skiperu iz Rusije koji je sinoć nestao.

"Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) sinoć,15. srpnja u 19.30 h, zaprimili su dojavu o čovjeku u moru, u području Mljetskoga kanala, o čemu je odmah obaviještena nadležna Lučka kapetanija Dubrovnik te je pokrenuta koordinirana spasilačka, odnosno akcija traganja prema mjestu dojave.

Dojava o nestanku upućena je od dvoje članova posade jedrilice imena 'Anna-Maria I', panamske zastave, duljine 18 metara, na kojoj su u trenutku dojave boravili dvojica članova posade, V.M. i A.T., državljani Ruske Federacije koji su ujedno i dojavili pad u more te nestanak trećega člana posade, skipera V.G. (rođen 1950. godine), također državljanin Ruske Federacije koji je pronađen jutros, 16. srpnja, nažalost u beživotnom stanju u Mljetskom arhipelagu.

Nestao s jedrilice

Prema podatcima dostupnim u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, dva člana posade naveli su u iskazima da je smrtno stradali skiper nestao s jedrilice sinoć, tijekom plovidbe na relaciji marina Frapa prema Krfu, i to nakon što ih je uputio da se otpreme u potpalublje, nakon čega je skiper, navodno, nestao i o čemu su odmah uputili dojavu u MRCC Rijeka.

U koordiniranu akciju traganja MRCC Rijeka uključila je, uz službenike i plovila iz sastava LK Dubrovnik, odnosno, pripadajućih lučkih ispostava Korčula, Orebić i Trstenik jedno plovilo Obalne straže, jedno plovilo Pomorske policije Dubrovnik, jedan brod Plovputa te dvije privatne ribarice, dok je odmah nakon službene potvrde o nestanku skippera, putem Obalne radio postaje ORP Dubrovnikradio emitirana obavijest hitnosti (PAN-PAN), prema svim sudionicima u pomorskom prometu, u području traganja za nestalim.

Područje traganja postavljeno je od pozicije nestanka skippera u Mljetskom kanalu, sa sjeverne strane otoka Mljeta prema južnoj i jugozapadnoj strani Pelješca, odnosno u relaciji od mjesta Lirica, Žuljane i Trstenika do mjesta Podobuče.

Pronađen kod rta Ražnjić

Nakon što je pomorsko traganje privremeno obustavljeno sinoć u 22.30 h, ponovno je nastavljeno prema utvrđenom planu traganja jutros od 05.30 h, kada je u suradnji s Obalnom stražom u traganje angažiran i zrakoplov tipa 'Pilatus', kojim su obavljeni preleti područja Mljetskog kanala, a područje traganja prošireno je od sjeverne strane otoka Mljeta prema otočju Vrhovnjaci i dalje prema otoku Korčuli.

Nedugo nakon nastavka akcije, jutros u 06.55 h u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava skipera jedrilice 'Weather Report', o tijelu u moru na poziciji 2 nautičke milje jugoistočno od rta Ražnjić, na otoku Korčuli, kamo su odmah upućeni službenici Pomorske policije i Obalne straže te je nakon vađenja iz mora tijelo ukrcano na plovilo Pomorske policije i prevezeno u daljnje postupanje, čime je ova akcije ujedno i okončana.

Jedrilica 'Anna-Maria I', sinoć je u pratnji policije i službenika Lučke ispostave Korčula prepraćena u luku Dominče, na otoku Korčuli, gdje će biti zadržana do okončanja očevida, odnosno, policijske istrage", priopćili su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara