Rušenje Đinđićeve vlade zbog neuspjeha izbora?

Rušenje Đinđićeve vlade zbog neuspjeha izbora?
SRBIJANSKI premijer Zoran Đinđić nije komentirao neuspjeh predsjedničkih izbora u Srbiji, ali je u nedjelju nakon glasovanja izjavio novinarima da isključivu odgovornost za uspjeh izbora snosi sam Vojislav Koštunica, jer nije želio dogovor sa srbijanskom vladom o jačoj podršci njegovoj kandidaturi, te dodao kako ne vjeruje da će se ostvariti prijetnje Koštunice i njegove Demokratske stranke Srbije o skorom rušenju vlade Srbije.

Potpredsjednik savezne vlade Miroljub Labus, koji je na rujanskim neuspješnim izborima dobio oko milijun glasova, izjavio je u ponedjeljak da je neuspjeh predsjedničkih izbora bio očekivan, te da će iduće godine vjerojatno biti održani prijevremeni parlamentarni izbori, ali da je nužno da se glavni politički akteri dogovore o načinu izlaska iz krize i izvanrednim izborima.

Predsjednica Skupštine Srbije Nataša Mićić kazala je da su izbori propali zbog ´zamora i neke vrste apatije među biračima´, te činjenica da ´među predsjedničkim kandidatima nije bilo niti jednog koji predstavlja građansku opciju´. Predsjednica parlamenta kazala je da će nakon isteka mandata aktualnom predsjedniku Srbije (5. siječnja 2003. godine), haškom optuženiku Milanu Milutinoviću, ona obnašati dužnost predsjednika države do izbora novog, te da po zakonu mora odlučiti hoće li raspisati nove izbore u roku od 60 dana, ali da ´postoji i mogućnost da se novog predsjednika bira u parlamentu, ako u međuvremenu bude promijenjen Ustav Srbije´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šef zastupničkog kluba DOS-a u Skupštini Srbije i potpredsjednik Đinđićeve Demokratske stranke Čedomir Jovanović izjavio je da odgovornost za neuspjeh izbora treba tražiti među predsjedničkim kandidatima ´koji nisu uspjeli sa svojim programima i kampanjama osvojiti nužnu podršku birača.

Predsjednički kandidat Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kazao je, na konferenciji za novinare, da su glasovi koje je on dobio ´rezultat nade i perspektive´, te da su Srbiji potrebni izvanredni parlamentarni izbori, dodajući da će njegova stranka podržati bilo koju inicijativu za smjenu vlade Zorana Đinđića.

Predsjednički kandidat Stranke srpskog jedinstva (koju je osnovao Željko Ražnatović Arkan) Borislav Pelević izjavio je da izbori nisu uspjeli zbog ´tihog bojkota´, ocjenjujući presedanom činjenicu da vladajuća koalicija DOS nije imala svog kandidata na izborima, te dodao da je ponovnim neuspjehom predsjedničkih izbora Srbija poslala poruku da je ´neodgovorna i neozbiljna država´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara