Ruska oporba: "Putin tjera birače na glasanje, autobusi masovno dovode ljude"

Ruska oporba: "Putin tjera birače na glasanje, autobusi masovno dovode ljude"
Foto: Hina
 
PROTIVNICI ruskog predsjednika Vladimira Putina tvrde da se birače tjera da izađu na birališta kako bi se osiguralo da Putinova pobjeda ne bude umrljana slabim odazivom.
 
Ivan Ždanov, pomoćnik oporbenog vođe Alekseja Navaljnog, koji se ne smije natjecati na izborima, rekao je u nedjelju da su njihovi pristaše koji prate odvijanje izbora prijavili da poslodavci dovode ljude autobusima na birališta.
 
"Nazvali bismo to shuttle bus izborima", rekao je. "Neke organizacije, neki autobusi, masovno dovode ljude."
 
Reuters: Birači dobili upute od nadređenih da glasaju
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Izvjestitelji Reutersa na biralištima širom zemlje također su u razgovoru s puno birača doznali da su dobili uputu od svojih šefova ili nadređenih da glasaju. Mnogi su se fotografirali kako glasuju da imaju dokaz.
 
Ankete pokazuju da Vladimir Putin, budući da nema ozbiljnijeg protukandidata, dobiva oko 70 posto glasova, što će mu omogućiti ostanak na vlasti do 2024. i potvrdu statusa prvog i najmoćnijeg čovjeka u Rusiji koju je zadnjih godina vratio na međunarodnu pozornicu.
 
Više od 107 milijuna birača pozvano je u nedjelju na birališta diljem te najveće zemlje svijeta. S obzirom na vremensku razliku, birališta su već u subotu navečer i tijekom noći otvorena u Sibiru i na krajnjem istoku.
 
Putinu, kojemu je 65 godina, ovo bi bio četvrti mandat, više od 18 godina pošto ga je prvi ruski predsjednik Boris Jeljcin izabrao za svog nasljednika. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara