Rusi i Bjelorusi osuđuju američke sankcije prema Bjelorusiji

bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u četvrtak američke "sankcije" protiv Bjelorusije donesene u sklopu zakona čiji je cilj demokratizacija te bivše sovjetske države, ocijenivši ga "otvoreno neprijateljskim".

"To je otvoreno iskazivanje neprijateljstva. Bjelorusija osuđuje svaki pokušaj diktata i pritiska SAD-a na našu zemlju. Spremni smo poduzeti odgovarajuće mjere", kaže se u priopćenju ministarstva te se SAD optužuje za nepoštivanje suvereniteta Bjelorusije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je osudio američke "sankcije" prema Bjelorusiji. "Smatramo da sankcije ne rješavaju probleme i ne podupiremo upotrebu takvog načina bez obzira o kojoj je državi riječ", kazao je Lavrov.

Američki je kongres početkom listopada usvojio dokument pod nazivom "Belarus Democracy Act of 2004" koji je potaknuo vlasti u Minsku na oštru reakciju. Cilj dokumenta je potaknuti demokratizaciju bjeloruskih institucija, a za projekte što će ih pokrenuti nevladine organizacije osigurana su financijska sredstva. Zakonom se predviđa i objavljivanje informacija neovisnih izvora putem televizije i radija na širem području Bjelorusije kako bi se potaknuo razvoj demokracije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara