Rusi i dalje krive Izrael jer su im Sirijci srušili avion

Rusi i dalje krive Izrael jer su im Sirijci srušili avion
Screenshot: YouTube

RUSKA vojska optužila je Izrael da joj je dao "obmanjujuće informacije" koje su dovele do pada Iljušina-20 koji je u ponedjeljak pogreškom srušila sirijska protuzračna obrana nedugo nakon napada izraelskih ratnih zrakoplova.

"Obmanjujuće informacije koje je dala" izraelska vojska o zračnim napadima koje će izvesti "nisu omogućile ruskom zrakoplovu Il-20 da se makne na vrijeme u sigurnu zonu", rekao je glasnogovornik ruske vojske Igor Konašenkov na brifingu za novinare o zaključcima istrage.

Prema njegovim riječima, Rusija je primila poziv izraelskog zapovjedništva u 18:39 po GMT-u kojim je upozorena da će Izrael napasti "sjever Sirije", gdje je ruski izviđački zrakoplov bio u misiji iznad zone deeskalacije u Idlibu.

Rusija mu je tada zapovjedila da se vrati u bazu u Hmeimimu, ali "jednu minutu" nakon poziva izraelskih oružanih snaga njihovi lovci F-16 su gađali Latakiju, na sjeverozapadu zemlje, u blizini te baze.

Ondje, "izraelski zrakoplovi vidjeli su ruski Il-20 i iskoristili ga kao štit od protuzračnih projektila nastavivši manevrirati u regiji", rekao je glasnogovornik.

"Izneseni objektivni podaci potvrđuju da su potezi izraelskih vojnih pilota, koji su izazvali smrt 15 ruskih vojnika, bili rezultat ili manjka profesionalnosti ili kriminalnog nemara", dodao je, kritizirajući "avanturizam" izraelske vojske.

Izraelska vojska negirala rusku verziju priče

Napomenuo je da rusko ministarstvo obrane ima snimku razgovora između ruskih dužnosnika i jednog izraelskog časnika i istaknuo da je pogibija ruskih vojnika "isključivo" krivnja Izraela. 

Izraelska vojska ponovno je zanijekala rusku verziju, odgovorivši u nedjelju u priopćenju da se njezini zrakoplovi "nisu skrivali iza ikakvog zrakoplova i da su se izraelski zrakoplovi nalazili u izraelskom zračnom prostoru u trenutku kada je ruski zrakoplov bio srušen".

Također je ponovno izrazila sućut Rusiji.

Riječ je o najtežem incidentu između Sirije i Rusije, dvoje velikih saveznika, otkako je Moskva vojno intervenirala u Siriji potkraj 2015. kako bi pomogla režimu u Damasku, koji je tada bio jako oslabljen napadima pobunjenika i džihadista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara