Rusi i Kinezi nisu uspjeli sabotirati Organizaciju za zabranu kemijskog oružja

Rusi i Kinezi nisu uspjeli sabotirati Organizaciju za zabranu kemijskog oružja
Foto: Hina/EPA

RUSIJA i Kina danas nisu uspjele zaustaviti novu ulogu Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), koja je od lipnja nadležna za proglašavanje odgovornih za kemijske napade.

Moskva i Peking su u ponedjeljak u posljednjem trenutku pozvali na glasanje na prvoj konferenciji OPCW-a, čije je sjedište u Den Haagu, nakon što je većina od 193 zemlje članice u lipnju glasala za povećanje ovlasti organizacije.

OPCW je od tada nadležan za proglašavanje odgovornih za kemijske napade, a ne samo za dokumentiranje upotrebe tog oružja.

"Jasna većina protiv pokušaja sabotiranja povijesne odluke"

Izaslanstva Rusije i Kine predlagala su osnivanje skupine stručnjaka zaduženih za razmatranje proučavanja nove uloge OPCW-a prije nego što organizacija počne s radom koji će omogućiti identifikaciju počinitelja kemijskih napada, poput onih izvedenih u Siriji 2013. i Engleskoj u ožujku ove godine.

Prijedlog Moskve i Pekinga je izazvao burne reakcije. Washington, London i Pariz optužuju Moskvu i njezine saveznike da žele učiniti korak unatrag.

Nove ovlasti povjerene OPCW-u su "nelegitimne" i nadilaze okvire organizacije, rekao je predstavnik ruskog izaslanstva Aleksandar Šulgin, nakon čega ga je američki kolega Kenneth Ward optužio za "očito licemjerje".

Iran, Sirija i 28 zemalja članica glasali su za osnivanje skupine stručnjaka, 82 zemlje su glasale protiv i 31 je bila suzdržana.

"Jasna većina protiv pokušaja sabotiranja povijesne odluke iz lipnja", istaknuo je na Twitteru britanski predstavnik u OPCW-u Peter Wilson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara