Rusi nezadovoljni presudom za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

Rusi nezadovoljni presudom za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori
Foto: EPA

MINISTARSTVO vanjskih poslova Rusije ocijenilo je da bi presuda dvojici državljana te zemlje za organizaciju pokušaja prevrata u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine mogla pogoršati ionako loše odnose između Podgorice i Moskve.

"Ovaj neprijateljski korak može samo pogoršati rusko-crnogorske odnose koji su i bez toga na povijesno najnižem nivou", navodi se u odgovoru ruskog ministarstva vanjskih poslova novinskoj agenciji EurAsia Daily koji danas prenose crnogorski mediji.

Dvojica ruskih agenata dobila ukupno 27 godina zatvora

Presudom podgoričkog Višeg suda dvojica agenata ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za kaznena djela stvaranja kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. Dvojica lidera oporbene stranke Demokratski front Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su u istom slučaju na po pet godina zatvora.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ponovno je odbacilo svaku odgovornost službene Moskve u pokušaju prevrata, ocjenjujući da je presuda podgoričkog Višeg suda usmjerena na obračun s protivnicima vlasti u Crnoj Gori.

Presudu za pokušaj prevrata u Crnoj Gori prethodno je komentirao ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Jeremy Hunt ocjenjujući da je presuda dvojici ruskih obavještajnih časnika zbog neuspjelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori "još jedan primjer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši europsku demokraciju". I veleposlanstvo SAD-a u Podgorici pozdravilo je osuđujuću presudu crnogorskog Višeg suda ocjenjujući je kao "važan korak naprijed u vladavini prava koji šalje jaku poruku da su nastojanja potkopavanja demokracije neprihvatljiva".

Vijeće Višeg suda u Podgorici u slučaju poznatom kao pokušaj državnog udara proglasilo je krivim svih 14 optuženih i osudilo ih na ukupno 68 godina zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara