Rusi priznali radioaktivno zagađenje na svom teritoriju

Rusi priznali radioaktivno zagađenje na svom teritoriju

Foto: FaH

RUSKA meteorološka agencija Rosgidromet priznala je da je iznimno visoka koncentracija Rutenija-106 zabilježena krajem rujna u nekoliko područja Rusije, potvrdivši izvješća nekoliko europskih mreža za nadzor radioaktivnosti.

Najviša koncentracija na jugu Urala

Prema Rosgidrometu, najviša koncentracija je zabilježena u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 km od nuklearnog kompleksa Majak, pogođenog nuklearnom nesrećom 1957. koji danas služi kao mjesto za skladištenje upotrijebljenog nuklearnog goriva.

"Radio-izotop Ru-106 je pronađen na promatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. rujna i 1. listopada", precizira ruska agencija u priopćenju i dodaje da je u Argajašu koncentracija Rutenija-106 ekstremno visoka i premašuje 986 puta stope zabilježene u mjesecima prije toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Te dvije stanice se nalaze na jugu Urala, blizu grada Čeljabinsk, uz granicu s Kazahstanom.

Zabilježen u svim europskim zemljama

Ruska agencija precizira da je rutenij-106 zatim otkriven u Tatarstanu, pa na jugu Rusije, a nakon 29. rujna je zabilježen u svim europskim zemljama, od Italije prema sjeveru Europe. 

Greenpeace Rusija je pozvala Rosatom, rusku državnu tvrtku koja upravlja aktivnostima svih poduzeća nuklearnog sektora u Rusiji, da provede dubinsku istragu i objavi što se dogodilo u Majaku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara