Ne dirajte kazaljke: Rusi prvi put ne prelaze na zimsko vrijeme "jer je povezano sa stresom"

Ne dirajte kazaljke: Rusi prvi put ne prelaze na zimsko vrijeme "jer je povezano sa stresom"

Foto: Ilustracija

RUSIJA će večeras prvi put u povijesti ostati na ljetnom računanju vremena. Cijela Europa osim Islanda pomiče u tri sata ujutro kazaljku 60 minuta unazad, a zanimljivo je zašto su se Islanđanima sad pridružili i Rusi.

"Nećemo prelaziti na zimsko vrijeme", rekao je predsjednik Dmitrij Medvjedev kad se izglasavao zakon i dodao da je "prilagođavanje pomjeranju kazaljki usko povezano sa stresom i oblijevanjem".

Slijedeći primjer Rusije, na istu se odluku već neko vrijeme pripremaju Bjelorusija i Ukrajina, a o njenim dobrim stranama sve glasnije govore i Danci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, malo je poznato da je micanje kazaljki u zapadnoj Europi uvedeno tek početkom 1970-ih, uz obrazloženje da produžava dan, štedi struju i povećava produktivnost ljudi.

2002. je odlučeno da zimsko vrijeme počinje zadnje nedjelje u listopadu i završava zadnje nedjelje u ožujku (što je za mnoge "zimofobe" najsretniji dan u godini).

Ukidanje zimskog vremena u Rusiji je podržalo 63 posto građana, a loše su ga primile energetske kompanije, jer su višetarifni strujometri u zemlji programirani da automatski prelaze na zimsko računanje vremena.

Problema će imati i poslovni ljudi, jer će vremenska razlika sa europskim kontinentom sada biti sat veća. Neki ekonomisti upozoravaju da bi ova odluka mogla utjecati i na kretanja na ruskoj burzi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara