Rusi tvrde da Asadov režim nije koristio kemijsko oružje, kažu da će to potvrditi i njihovi stručnjaci

Rusi tvrde da Asadov režim nije koristio kemijsko oružje, kažu da će to potvrditi i njihovi stručnjaci

Screenshot: Al Jazeera

RUSIJA je objavila u nedjelju da sirijski režim nije koristio kemijsko oružje u svojim napadima na pobunjenike u Istočnoj Guti, suprotno onome što pretpostavljaju Sjedinjene Države.

"Opovrgavamo odlučno tu informaciju", kazao je general Jurij Jevtušenko, šef Ruskog centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji, po riječima koje su prenijele ruske agencije.

"Spremni smo čim se Duma oslobodi poslati ruske stručnjake za nuklearnu, kemijsku i biološku obranu da prikupe podatke koji će potvrditi da su te tvrdnje nepouzdane", dodao je on.

SAD optužio režim za kemijski napad u kojem je ubijeno 70 civila


SAD je u nedjelju osudio mogući kemijski napad sirijskih snaga u Istočnoj Guti, posljednjem pobunjeničkom uporištu pred Damaskom gdje je u režimskim napadima poginulo 70 civila u petak i subotu.

Međutim, humanitarne organizacije ocjenjuju da je broj žrtava dosegnuo stotinu i više i da bi mogao rasti.

Plave kacige, spasioci u pobunjeničkim zonama, osudili su pribjegavanje "toksičnom plinu kloru", što su smjesta opovrgnuli sirijski državni mediji.

"Ako se potvrde, te su informacije zastrašujuće i zahtijevaju hitan odgovor međunarodne zajednice", napisala je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara