Rusija mučila bivše zatočenike Guantanama

BIVŠI zatočenici logora Guantanamo na Kubi bili su mučeni od strane ruske vlade, objavila je u srijedu nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW).

"Iako su se žalili na loše postupanje Amerikanaca, svi zatvorenici su tražili od nadležnih u Guantanamu neka ih ne vraćaju u Rusiju, jer ih ondje čeka još gori tretman", stoji u izvješću Udruge, a u nastavku stoji kako su ruske vlasti zavtorenike zlostavljale unatoč jamstvu da će sa zatvorenicima postupati humano, a kojega su dali američkoj vladi.

Rusko iskustvo pokazuje da "diplomatska jamstva" ne funkcioniraju, istaknuo je Carroll Bogert iz HRW-a, čija udruga optužuje američke vlasti za mučenje zatvorenika u logoru Guantanamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka vlada, s druge pak strane, tvrdi da ne izručuje zatvorenike državama od kojih ne dobija jamstva da ih neće mučiti ili zlostavljati. Američke su snage nedugo nakon invazije na Afganistan 2001. zarobile sedmoricu Rusa, a zatim ih 2004. predale Rusiji u sklopu plana za predajom zatočenika državama iz kojih dolaze, kao i s planom zatvaranja Guantanama.

Trojica u skupini proživjela su teška mučenja, dvojica su osuđena nepravičnim sudskim postupkom u Rusiji, piše HRW i dodaje da su svi bili zlostavljani. Trojica zatočenika još uvijek su u zatvoru, dok se ostali kriju ili su izbjegli iz zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara