Rusija od danas non-stop drži strateške bombardere u zraku

Rusija od danas non-stop drži strateške bombardere u zraku

RUSKI predsjednik Vladimir Putin je danas objavio kako je u 00:00 sati iz ruskih zrakoplovnih baza poletjelo sedam strateških bombardera koji će uz opskrbu zračnim tankerima i sustav rotacije stalno biti u zraku, što je prvi takav slučaj od završetka hladnog rata.

Putinova objava dolazi nedugo nakon što su se dva strateška bombardera Tu-95 opasno približila američko vojno-pomorskoj bazi Guam u Pacifiku, natjeravši lokalno zapovjedništvo da lansira lovačke zrakoplove u svrhu odvraćanja.

Još prije je zabilježen sličan "izlet" ruskih strateških bombardera prema Velikoj Britaniji, što su neki doveli u vezu s rapidnim hlađenjem britansko-ruskih odnosa uzrokovanih aferom Litvinjenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je svoju odluku obrazložio time da je obustavljanje stalnih zračnih patrola od strane ruske strateške avijacije bitno ugrozilo sigurnost Rusije, s obzirom da "druge države" to nisu učinile. Većina promatrača smatra kako je ruski predsjednik pod "drugim državama" podrazumijevao SAD.

Putin se, inače, danas nalazi u Čeljabinsku gdje zajedno sa svojim kineskim kolegom Hu Jintaom promatra velike "protuterorističke" manevre koje izvode 7000 vojnika iz Rusije, Kine, Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgistana - država koj tvore vojni blok zvani Šangajska organizacija za suradnju (SCO).

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara