Rusija optužuje Zapad da manipulira Organizacijom za zabranu kemijskog oružja

Rusija optužuje Zapad da manipulira Organizacijom za zabranu kemijskog oružja
Foto: Hina/EPA

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je optužio Zapad da je izmijenio međunarodno pravo u korist svojih interesa dodjeljivanjem novih ovlasti Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

U utorak je Moskva izgubila dva glasa koja bi joj omogućila da zaustavi nove funkcije OPCW-a, koji je od lipnja nadležan proglasiti odgovorne za kemijske napade.

"Zapadnjaci pokušavaju pretvoriti univerzalni instrument međunarodnog prava, Konvenciju o zabrani kemijskog oružja, u alat promicanja njihovih politika", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Minsku na konferenciji za novinare.

Rusija i Kina nisu uspjele zaustaviti nove ovlasti OPCW-a

Lavrov drži da je potrebno znati je li moguće i kako spasiti Konvenciju o zabrani kemijskog oružja.

Podsjetimo, Rusija i Kina jučer nisu uspjele zaustaviti novu ulogu Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), koja je od lipnja nadležna za proglašavanje odgovornih za kemijske napade.

Moskva i Peking su u ponedjeljak u posljednjem trenutku pozvali na glasanje na prvoj konferenciji OPCW-a, čije je sjedište u Den Haagu, nakon što je većina od 193 zemlje članice u lipnju glasala za povećanje ovlasti organizacije.

OPCW je od tada nadležan za proglašavanje odgovornih za kemijske napade, a ne samo za dokumentiranje upotrebe tog oružja.

Stupivši na snagu 1997. Konvencija za zabranu kemijskog oružja je pokrenula osnivanje OPCW-a koji broji 193 države članice i usmjeren je na uništenje kemijskog oružja diljem svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara