Rusija oslobodila dvojicu krimskih Tatara

Rusija oslobodila dvojicu krimskih Tatara

Foto: FaH

RUSIJA je danas oslobodila i u Tursku poslala dvojicu istaknutih predstavnika zajednice krimskih Tatara, koje je na zatvorske kazne osudilo rusko pravosuđe jer su se protivili moskovskom pripojenju ukrajinskog poluotoka.

Na traženje Europskog parlamenta, oslobođenje Ilmija Umerova i Ahtema Šigoza je postignuto posredovanjem turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana između ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

"Ilmi Umerov i Ahmet Šigoz oslobođeni su i njihov zrakoplov vjerojatno je sletio u Ankari", rekla je supruga Ilimja Umerova Maie Umerova, prenosi AFP.

Dvojica muškaraca su predstavnici Medžlisa, skupštine te većinske muslimanske zajednice koja se usprotivila pripojenju Krima u ožujku 2011. nakon referenduma koji Kijev i Zapad smatraju nelegalnim.

Šigoz, bivši zamjenik predsjednika Medžlisa, uhićen je u siječnju 2015. i osuđen ovog rujna na osam godina zatvora jer je organizirao masovne nemire u veljači 2014. , nekoliko tjedana prije pripojenja.

Dvije osobe poginule

Ta manifestacija je organizirana 26. veljače 2014. ispred parlamenta Krima u Simfereopolu, koja je završila sukobima između pobornika Kijeva i onima Moskve, u kojima su dvije osobe poginule i više od 24 je ranjeno.

Ilmi Umerov, zamjenik predsjednika Medžilasa, je osuđen nekoliko tjedana kasnije na dvije godine zatvora zbog poticanja separatizma nakon što je uhićen u svibnju 2016. nakon govora na kanalu tatarske televizije ATR. Umerov je tada na ATR-u ocijenio da Krim pripada Ukrajini i da treba prisiliti Rusiju da ode s poluotoka.

Tatari trpe enorman pritisak ruskih vlasti

NGO Amnesty International je kritizirala presude dvojici tatarskih aktivista i nazvala njihove procese političkim farsama i zastrašivanjem osoba koje kritiziraju ruske vlasti na Krimu.

Europski parlament je tražio njihovo oslobađanje.

Krimski Tatari trpe snažni pritisak ruskih vlasti. Rusko pravosuđe je zabranilo Medžlis i nazvalo ga "terorističkom organizacijom", zatvorilo tv-kanal te zajednice. UN je krajem rujna ocijenio da se stanje ljudskih prava bitno pogoršalo na Krimu i optužilo ruske vlasti za brojna i teška kršenja tih prava.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara