Rusija osudila smaknuće "afričkog Karla Marxa": "Nisu smjeli ubiti Gadafija"

Rusija osudila smaknuće "afričkog Karla Marxa": "Nisu smjeli ubiti Gadafija"

Foto: AFP

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je kako treba temeljito istražiti jesu li akcije NATO-a koje su prethodile ubojstvu bivšeg libijskog diktatora Moamera Gadafija bile u skladu sa međunarodnim pravom.

"Moramo analizirati jesu li akcije NATO-a u skladu sa međunarodnim pravom", kazao je Lavrov dan nakon što su snage libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća uhvatili Gadafija te je on poginuo u sumnjivim okolnostima. Za Rusiju je sumnjiv i zračni napad na konvoj vozila u kojem se nalazio Gadafi prije uhićenja.

"Bila je pogreška ubiti Gadafija"

NATO je u svojem priopćenju napisao da njihovi piloti nisu znali da se u jednom od automobila u konvoju nalazi Gadafi u trenucima kada su napali. "Bila je pogreška ubiti Gadafija", kazao je Lavrov, piše RIA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po međunarodnom pravu, međunarodna humanitarna pravila su na snazi tijekom oružanog sukoba. A ono što se događa u Libiji je naoružani sukob. Ta pravila su popisana u Ženevskim konvencijama koje su na snazi od 40-ih godina", nastavio je Lavrov.

Zarobljenik ima pravo na medicinsku pomoć

Podsjetio je kako, po tim konvencijama, zarobljena osoba u oružanom sukobu ima pravo na posebnu proceduru koja uključuje i pružanje medicinske pomoći ako je zarobljenik ranjen. "Nisu ga smjeli ubiti", rekao je Lavrov. Oko smrti Gadafija je izbila svađa u ruskom parlamentu koji na kraju nije izglasao izjavu o Libiji u kojoj bi se izrazila sućut zbog Gadafijeve smrti.

Mnogi ruski političari su hvalili Moamera Gadafija, a predsjednik stranke Liberalnih demokrata Vladimir Zhirinovski ga je nazvao "afričkim Karlom Marxom i libijskim Giuseppeom Garibaldijem". Za usvajanje izjave su bili i komunisti te stranka Samo Rusija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara