Je li Rusija prikrila podatke o nuklearnoj nesreći?

Je li Rusija prikrila podatke o nuklearnoj nesreći?

Screenshot: Youtube

RUSIJA je danas objavila da se nikakav incident nije dogodio na njezinim nuklearnim instalacijama nakon radioaktivnog zagađanja koje su krajem rujna zabilježile meteorološke službe koji potvrđuju izvješća nekoliko europskih mreža za nadzor radioaktivnosti.
 
 
Prema ruskoj meteorološkoj agenciji Rosguidromet, najviša koncentracija je zabilježena u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 km od nuklearnog kompleksa Majak, pogođenog nuklearnom nesrećom 1957. koji danas služi kao mjesto za skladištenje upotrijebljenog nuklearnog goriva, a dan kasnije je Rosatom, ruska državna tvrtka koja upravlja aktivnostima svih poduzeća nuklearnog sektora u Rusiji objavila da nikakav incident ni kvar nije zabilježen na njezinim instalacijama.
 
Ruska agencija priznala da je rutenij detektiran u zraku krajem rujna 
 
"Radio-izotop Ru-106 je pronađen na promatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. rujna i 1. listopada", precizira ruska agencija u priopćenju i dodaje da je u Argajašu koncentracija rutenija-106 ekstremno visoka i premašuje 986 puta stope zabilježene u mjesecima prije toga.
 
Te dvije stanice se nalaze na jugu Urala, blizu granice s Kazahstanom. Nije objavljeno koji bi mogli biti uzroci nuklearnog zagađenja.
 
Međutim, kako prenosi Guardian, međunarodna ekološka organizacija Greenpeace pozvala je na istragu oko ovog incidenta i njegovog mogućeg prikrivanja od strane ruskih vlasti, s obzirom da je ruska nuklearna agencija Rosatom prošlog mjeseca poricala europske izvještaju o povišenoj razini rutenija-106.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Greenpeace je pozvao Rusiju da otvori "dubinsku istragu i objavi rezultate o incidentu o Majaku" te najavio da će i sam pitati tužitelje da ispitaju moguće prikrivanje nuklearnog incidenta. Profesor za kemiju nuklearnih materijala sa Sveučilišta u Sheffieldu, Neil Hyatt, rekao je kako je izotop Ru-106 "prilično kratkog životnog vijeka, što znači da se radi o relativno mladom gorivu koje je moralo nedavno izići iz reaktora i biti procesirano."
 
Iz nuklearnog kompleksa na tom području negiraju da su imali incident
 
Promatračka stanica Argajaš se nalazi u blizini nuklearnog kompleksa Majak, koji tvrdi da radiokativno zagađanje rutenijem-106 nije povezano s njegovim aktivnostima. Taj kompleks dodaje da tijekom 2017. godine tamo nije obrađivan rutenij-106 i da ga više godina nisu proizvodili.
 
Podaci Rosguidrometa su u skladu sa zaključcima francuskog Instituta radiološke zaštite i nuklearne sigurnosti (ISRN) koji je ocijenio početkom studenoga, nakon brojnih istraživanja, da je radiokativno zagađanje zabilježeno u Europi krajem rujna podrijetlom s područja između Volge i Urala.
 
ISRN ocjenjuje da izvor zagađanje nije nuklearni reaktor, jer bi drugi radioaktivni elementi također bili pronađeni i zaključuje da se vjerojatno radi o otpacima s neke instalacije povezane s cikusom nuklearnog goriva ili proizvodnjom radioaktivnih izvora.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz radioaktivno zračenje ili Rusiju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: radioaktivno zračenje, Rusija.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara