Rusija se priprema za nuklearni rat, grade atomska skloništa, počele vježbe "za 40 milijuna ljudi"

Rusija se priprema za nuklearni rat, grade atomska skloništa, počele vježbe "za 40 milijuna ljudi"

Foto: Hina, 123rf

RUSKA vlada započela je vježbe civilne obrane na razini čitave zemlje kako bi osigurala punu pripravnost u slučaju nuklearnog, kemijskog ili biološkog napada od strane Zapada.

Usred rastućih tenzija između Rusije i Sjedinjenih Američkih država oko Sirije, ruska TV postaja Zvezda objavila je prošlog tjedna da "shizofreničari iz Amerike oštre nuklearno oružje za Moskvu".

No Rusija je sada prešla s apokaliptične retorike na djela.

Vježbe organizira rusko ministarstvo civilne obrane, izvanrednih stanja i eliminacije posljedica prirodnih nepogoda. Vježbe će trajati tri dana, a uključivat će 200 tisuća osoblja za izvanredna stanja, uz suradnju 40 milijuna civila, prenosi Independent.

Ministarstvo na svojim stranicama navodi: "Vježbe će simulirati radijacijsku, kemijsku i biološku zaštitu osoblja i populacije za vrijeme izvanrednih stanja na kritičnim i potencijalno opasnim postrojenjima.

Zaštita od požara, civilna obrana i zaštita društvenih ustanova i javnih građevina također će biti provjerena.

Jedinice za odgovor postavit će radijacijske, kemijske i biološke centre za monitoring te postaje za sanitaciju u područjima za izvanredna stanja, dok će laboratorijske kontrolne mreže biti u stanju pripravnosti."

Rusija je nedavno suspendirala i sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o odlaganju plutonija koji se koristi u vojne svrhe.

Usprkos bilateralnom sporazumu o smanjenju zaliha dalekometnog nuklearnog naoružanja, Rusija je pristupila modernizaciji svog nuklearnog arsenala, uvodeći novu generaciju nuklearnih bombardera, balističkih projektila i podmornica.

Osim navedenih vježbi, rusko ministarstvo najavilo je izgradnju podzemnih atomskih skloništa za cjelokupnu populaciju Moskve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara