Rusija: "Vrlo skromni" izgledi u uspjeh razgovora o Sj. Koreji

RUSKI pregovorač, koji će sudjelovati u šesterostranim razgovorima ovoga tjedna u Pekingu o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, kazao je u ponedjeljak da su izgledi za postizanje sporazuma "vrlo skromni", prenijela je ruska novinska agencija Interfax.

Agencija je citirala zamjenika ministra vanjskih poslova Aleksandra Losjukova koji je u Pekingu rekao da su "izgledi za postizanje sporazuma u ovome krugu pregovora u Pekingu, nažalost, vrlo skromni".

U razgovorima, koji trebaju početi u srijedu, sudjelovat će Sjeverna Koreja i susjedna Južna Koreja, Sjedinjene Države, Kina, Japan, i Rusija.

Da za taj događaj vlada veliko zanimanje svjedoči podatak da je 500 novinara već predalo zahtjeve kineskom ministarstvu vanjskih poslova kako bi dobilo akreditacije za praćanje razgovora, prenijela je kineska agencija Xinhua.

Nuklearna kriza počela je u listopadu kada su Sjedinjene Države objavile da je komunistička Sjeverna Koreja priznala razvijanje tajnog programa za obogaćenje urana za izgradnju nuklearnog oružja. Time je prekršila sporazume sklopljene sa SAD-om i međunarodne obveze.

Prvi krug razgovora, održan u travnju u Pekingu uključio je SAD, Sjevernu Koreju i Kinu no protekao je u potpunoj medijskoj blokadi, bez konferencija za novinare i bez prava pristupa pregovaračima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara