Rusija zaprijetila vetom na rezoluciju UN-a o hitnom povlačenju iz Gruzije

Rusija zaprijetila vetom na rezoluciju UN-a o hitnom povlačenju iz Gruzije

RUSKI predstavnici u Vijeću sigurnosti UN-a zaprijetili su kako će iskoristiti pravo veta na nacrt rezolucije kojom se traži hitno povlačenje ruskih vojnih snaga iz Gruzije. Danas je to jasno dao do znanja Vitalij Čurkin, veleposlanik službenog Kremlja pri UN-u, koji je dodao kako prijedlog rezolucije u kojoj se traži hitno povlačenje ruskih snaga nema točke mirovnog plana koji je potpisan prije četiri dana od strane Rusije i Gruzije, a posredstvom francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Suverenitet Gruzije

Na koncu rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a odustalo se od glasovanja, s obzirom da je postalo razvidno da bi Rusija dala veto na prijedlog rezolucije, odnosno da rezolucija ne bi prošla. Riječ je o rezoluciji, koja je osim hitnog povlačenja vojnih snaga Rusije iz Gruzije, imala stavku o suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnom integritetu Gruzije u njenim međunarodno priznatim granicama. Unutar tih granica nalazi se sporna Južna Osetija, kao i i Abhazija, koje su predmet spora između Rusije i Gruzije.

Svakako treba napomenuti kako Rusija i dalje odugovlači dogovoreno povlačenje iz Gruzije. Prema potpisanom sporazumu ruska vojska trebala bi se vratiti na pozicije gdje je bila prije eskalacije sukoba 7. kolovoza. Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev prvotno je odugovlačio povlačenje da bi konačno u nedjelju francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju obećao kako će to učiniti u ponedjeljak popodne.

Buran dan

U Gruziji se i dalje nalaze ruske oklopne snage, a Rusi su tek potvrdili kako se povuklo njihovih 11 tenkova, a i dalje drže svoje snage u okolici Gorija, kao i luku Poti koja se nalazi u okruženju.

Jučerašnji dan na diplomatskom planu bio je izuzetno buran. Na sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO saveza, na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar Gordan Jandroković odlučeno je da se prekidaju redovni diplomatski odnosi s Rusijom dok ne dođe do povlačenja njihovih postrojbi iz Gruzije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se ruske trupe nisu povukle iz Gruzije unatoč potpisanom primirju, čak su i nastavile osvajati gruzijske gradove i napredovati prema glavnome gradu Tbilisiju, NATO je odlučio prekinuti odnose s Rusijom, a Gruziji poslati pomoć. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirao je sinoć priopćenje NATO-a izjavljujući kako ono ide u prilog “zločinačkom režimu u Tbilisiju”.

Poljska dobila štiti, Rusi prijete

Ovoj vijesti svakako treba dodati i onu kako je SAD danas, nakon 18 mjeseci pregovaranja, a u jeku krize s Rusijom, potpisao sporazum o postavljanju dijela američkog proturaketnog štita u Poljskoj.

"Ovo je važan dan za povijest Poljske", kazao je poljski predsjednik Lech Kaczynski komentirajući potpisani sporazum. Također je istaknuo je kako je "štit" isključivo obrambeno postrojenje.
Rusi koji su već prije zaprijetili kako će Baltičku flotu opremiti s nuklearnim bojnim glavama, danas su poručili kako bi poljski "štit" uskoro mogao postati metom terorističkih napada.

M.M.
Foto: AFP


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara