Rusija-EU: Sporazum o suradnji u četiri područja

Rusija i Europska unija postigle su konačni sporazum o tijesnoj suradnji u četiri važna područja, od gospodarstva do vanjske sigurnosti, objavilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi prije summita EURusija, javljaju agencije. L

U ruskome priopćenju stoji da je sporazum postignut u ponedjeljak navečer na sastanku ruskog mnistra vanjskih poslova Sergeja Lavrova s dužnosnicima EU: predsjedajućim (luksemburškim) ministrom vanjskih poslova Jeanom Asselbornom, s povjerenicom Europske komisije Benitom Ferrero-Waldner i visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, javlja Reuters.

Sadržaj sporazuma bit će objavljen kasnije u utorak po završetku sastanka na vrhu koji je ujutro počeo u Moskvi i koji bi trebao oživjeti veze Rusije i EU u četiri ključna područja: slobodi, sigurnosti, pravosuđu te gospodarstvu u kojemu je važno područje energetika.

Pregovori su, prema njemačkoj agenciji dpa bili složeni zbog brojnih pitanja, primjerice ruskog zahtjeva za ubiranjem pristojbi na zrakoplove koji prelijeću Sibir te za lakši vizni režim za ruske građane na putovanju u Europu.

EU, zauzvrat, takav ugovor uvjetuje moskovskim potpisom sporazuma o readmisiji za ruske državljane koji ilegalno borave u EU.

EU od ruske strane traži suradnju u rješavanju "zamrznutih sukoba" u Europi : Pridnjestrovlje, Abahaziju, Južnu Osetiju i Nagorno-Karabah.

Na summitu će predsatvnici EU-a inzistirati i na provedbi slobodnih i poštenih parlamentarnih izbora u Čečeniji u jesen, piše dpa. Dodaje da će se od Moskve na summitu zatražiti formalno priznanje brutalnog pripojenja baltičkih država (danas članica EU) bivšem Sovjetskom Savezu.

Moskva, međutim, danas predbacuje baltičkim vladama nekorektno postupanje prema ruskim građanima koji žive na tom prostoru.

(Hina) xrt ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara