Ruska igrica - srpskim tenkovima po hrvatskim ciljevima

RUSKI programeri izradili su računalnu igru koja simulira tenkovsku borbu tenka T-72 u 18 različitih misija za vrijeme srpske agresije na Hrvatsku početkom 90-ih. Igra ne bi po ničem bila posebna da ruski programeri tvrtke IDDK/Crazy House igraču nisu namijenili ulogu srpskog vojnika u ratu protiv Hrvatske.

Da situacija bude još gora, igrači se u igri bore kao zapovjednici tenka na srpskoj strani. Osim toga, disclaimer igrice daje tek naivno pojašnjenje ideje igre, iz kojeg je sasvim očito kako su Rusi ovaj put stvarno pretjerali u podršci "braći Srbima".

"Iako ima podlogu u stvarnom ratnom sukobu, ova igrica nije zamišljena kao politički stav, te ne želi implicirati ikakvu podršku bilo kojoj od sukobljenih strana. Građanski rat u Jugoslaviji bio je, što je tipično za građanske ratove, krvava i nasilna bitka u kojoj nema nevinih, koja je ubijala civile na obje strane i u kojoj je rijetko bilo prave i krive strane." - navodi se u disclaimeru igrice.

Bizarna je logika kojom se srpska agresija na Hrvatsko pokušava "prodati" pod građanski rat, a više je nego neukusno to što su Rusi ljubiteljima ratnih igrica ponudili tako bezočno iživljavanje po hrvatskim ciljevima.

Inače, igrica obiluje mnoštvom kvalitetnih tehničkih detalja pa je tako igraču omogućeno da izabere jedan od tri ruska tenka, T-72B, T-55 i T-34/85 u kojima će se boriti. Sva tri tenka koristili su JNA i srpski teroristi pri agresiji na Hrvatsku. Simulacija obiluje bogatom grafikom terena, odličnom simulacijom vremenskih uvjeta, a igračima je omogućeno i da sami stvaraju ratne scenarije te skiciraju terenske mape.

No, unatoč kvalitetnoj tehničkoj izvedbi same igre, moramo zaključiti kako je neprimjereno ovako otvoreno stavljati se na jednu od strana nedavnog povijesnog sukoba, te kao objašnjenje ideje igre iznositi floskulu kako u balkanskom ratu nema agresora, odnosno onih koji su napadnuti.

Postavlja se pitanje hoće li u budućnosti kakav "inovativni" programer napraviti igru u kojoj igrač preuzima dužnost upravitelja nacističkog logora smrti, ili pak američkog pilota bombardera koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara