Ruska policija pretresla stanove i urede suradnika Putinovog protivnika

Ruska policija pretresla stanove i urede suradnika Putinovog protivnika
Foto: EPA

RUSKA policija je danas izvela desetke pretresa diljem zemlje usmjerenih protiv suradnika političkog protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog koji je ljetos bio umiješan u velike prosvjede u vezi s izborima, rekli su aktivisti.

Policija intervenirala u šest gradova

"Na popisu mjesta na kojima je izvršen pretres već ima 29 gradova i više od 80 adresa", objavio je na Twitteru Leonid Volkov, suradnik Navaljnog.

"Pretresom nisu obuhvaćeni samo stanovi i uredi suradnika nego i stanovi volontera", dodao je, spomenuvši da je policija intervenirala u Njižnom Novgorodu, Vladivostoku, Kazanju, Ekaterinburgu, Novosibirsku i Sankt Peterburgu.

Kako navodi taj izvor, svi pretresi su povezani s istragom o "pranju novca" u organizaciji Navaljnog koja se bavi suzbijanjem korupcije. Istraga je pokrenuta početkom kolovoza kada su Moskvu potresali prosvjedi protiv isključivanja oporbenih kandidata iz kampanje za lokalne izbore.

Na izborima održanim u nedjelju kandidati skloni vladi u Moskvi pretrpjeli su težak poraz, izgubivši gotovo trećinu mjesta u odnosu na prošli saziv.

Navaljni, koji je nakon tih prosvjeda osuđen na 30 dana zatvora, aktivno je pozivao na sudjelovanje u prosvjedima kakvi nisu viđeni od 2012. i koje su vlasti odlučno gušile.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara