Ruska raketa spremna za put do Međunarodne svemirske stanice

Tekst: J.D.
Foto: AFP


RUSKA raketa koja na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) treba odnijeti tročlanu rusko-američku ekipu astronauta danas je preseljena na platformu za lansiranje u Kazahstanu.

Raketa će na ISS odvesti američkog astronauta Douglasa Wheelocka i astronautkinju Shannon Walker, te ruskog kozmonauta Fjodora Jurčikina. Troje astronauta će na stanici provesti šest mjeseci i pomagati u svakodnevnim poslovima.

Lansiranje s Gagarinove platforme

Pod vrućim srednjoazijskim suncem, raketa Soyuz prevezena je do platforme poznate kao Gagarinova platforma. S istog mjesta je 1961. lansirana raketa s Jurijem Gagarinom, prvim čovjekom u svemiru.

U skladu s tradicijom, raketa je polako krenula prema platformi točnu u sedam sati ujutro po lokalnom vremenu. Dok je putovala do svog odredišta, vagon na kojemu se kretala spljoštio je novčiće postavljene na tračnice da bi donijeli sreću.

Budući da američki svemirski program prilazi kraju, NASA će se u bliskoj budućnosti sve više pouzdati u ruske rakete da svoje astronaute preveze na ISS.

Pojačanje ekipe

Wheelock, Walker i Jurčikina bit će na ISS-u kada tamo pristane Endeavour, zadnji američki šatl koji će u sklopu NASA-inog trenutnog svemirskog programa pristati na svemirsku postaju.

Wheelock, brigadir u američkoj vojsci, vraća se u svemir po prvi puta od 2007. godine, kad je proveo dva tjedna na šatlu Discovery. Tada su on i kolege uspjeli popraviti vrlo nezgodan kvar s elektronikom.

Troje astronauta će se pridružiti ruskom zapovjedniku ISS-a Aleksandru Skvorcovu, njegovom kolegi Mihajlu Kornijenku, i NASA-inoj astronautkinji Tracy Caldwell Dyson, koji su na ISS-u od travnja.

ISS je prošli tjedan prilagodila svoju orbitu, kako bi omogućila pristajanje Soyuza. Lansiranje je u srijedu, a u sljedeća tri dana bit će izvršene posljednje pripreme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara