Ruska reakcija na "Černobil" najbolji je dokaz koliko je ta serija važna

Ruska reakcija na "Černobil" najbolji je dokaz koliko je ta serija važna
Foto/Screenshot: EPA/HBO

HBO-ova serija "Černobil" je holivudski "povijesni lažnjak", "pun rusofobije" i "propagandna pobjeda" Amerikanaca koji žele "ocrniti sliku" Rusije kao odgovorne nuklearne sile, grme ovih dana ruski mediji odani Kremlju.

>> Rusi bijesni zbog Černobila, rade vlastitu seriju u kojoj su krivci - Amerikanci

Srećom po njihov povrijeđeni nacionalni ponos, ruska televizija NTV već priprema vlastitu verziju serije koja će ispraviti ovu nepravdu. U njoj će, umjesto znanstvenika, glavni pozitivci biti agenti sovjetskog KGB-a, a glavni negativci agenti CIA-e koji su ustvari sabotažom izazvali eksploziju nuklearnog reaktora.

Dakle, uzrok nuklearne kataklizme nisu defektni dizajn sovjetskog reaktora koji nije bio automatski osiguran od taljenja jezgre i nevjerojatna traljavost i neodgovornost operatera elektrane, već američka zavjera. Konkurencija je prilično jaka, ali ova konstrukcija nadilazi i najluđe teorije zavjera koje smo dosad mogli čuti iz ruskih i proruskih krugova. 

Evo kako je redatelj ruske serije Aleksej Muradov opravdao ovo iskrivljavanje povijesne istine: "Prema jednoj teoriji, Amerikanci su se infiltrirali u elektranu Černobil i mnogi povjesničari ne poriču da je na dan eksplozije agent neprijateljskih obavještajnih službi bio prisutan u stanici."

Tvorci Černobila žele "reprogramirati mozgove mlađe generacije"

Muradov tu neodoljivo podsjeća na Donalda Trumpa kad tako često svoje laži i poluistine uokviruje frazom "mnogi ljudi to govore" - iako u pravilu nitko to ne govori osim njega. Ili, s druge strane, na naše povijesne revizioniste koji se pozivaju na fantomske ili nevjerodostojne povjesničare kada umanjuju žrtve ustaškog genocida ili preuveličavaju žrtve partizanskog terora nakon Drugog svjetskog rata.

 HBO-ovu serija je, podsjetimo, i prije nego što je završila, postala najbolje ocijenjena televizijska serija po ocjenama publike na IMDB-u - 9,6  od 10, ispred hit-serija kao što su Breaking Bad, Game of Thrones i Sopranos, među ostalima. 

No to nije spriječilo ruske novinare da se natječu u napadima na nju. Juri Tkačev iz Ekspres Gazete bio je posebno inspiriran: "Koji kurac? Kreatori vjerojatno misle da je njihova publika hrpa nepismenih, glupih, neradoznalih idiota. A sudeći po navali uzbuđenja, znaju s kime imaju posla."

"Ti prljavi Amerikanci napravili su majstorski posao ovdje. Kolosalno, pedantna posvećenost detaljima", priznao je ipak i ovaj ruski novinar. Ali što mu to toliko smeta u seriji? To što su kreatori prikazali černobilsku tragediju "što su mračnije mogli" i što žele preko nje "reprogramirati mozgove mlađe generacije", kako prenosi ruski portal na engleskom jeziku Meduza. 

Svu ovu bjesomučnu propagandu, međutim, najbolje pobija izjava osobe koja je imala ključnu ulogu u sanaciji Černobila, zapovijedajući stotinama tisuća vojnika koji su radili na sanaciji nesreće i izgradnji zaštitne kupole. Sovjetski general Nikolaj Tarakanov (85) u nedavnom je intervjuu za RT rekao da je HBO-ova serija uglavnom vjerno prenijela detalje katastrofe i da "nema zamjerki" na rekonstrukciju povijesnih događaja, osim nekih manjih grešaka poput rudara koji su kopali tunel goli ili izostanka njegove napomene vojnicima da ne moraju sudjelovati u "likvidaciji" Černobila ako se boje za svoj život. 

Tarakanov, inače, i sam pati od doživotnih posljedica zračenja. Liječnik Evgenij Čazov bio je u pravu kad je upozorio njegove "likvidatore" da će "patiti do kraja života", rekavši im: "Černobil vas nikad neće pustiti." 

Bivši KGB-ovac Putin nerado spominje Černobil

Koliko god ova reakcija i ideja za alternativnu seriju s alternativnim činjenicama bile bizarne, motive iza njih nije teško razumjeti. Iako se Sovjetski Savez raspao prije 28 godina, o sustavnim sovjetskim zločinima te o katastrofama izazvanima nesposobnošću i neodgovornošću, kao što je Černobil, i dalje se nerado govori.

Dugogodišnji ruski predsjednik Vladimir Putin ipak je bivši agent sovjetskog KGB-a, a njegov režim u velikoj je mjeri nastavio sa sovjetskom praksom dezinformacija, propagande, zataškavanja i brisanja granica između istine i laži. Baš onoga što kreatori serije ističu kao ključ u kojem trebamo čitati tragediju zvanu Černobil.

"Što je cijena laži?" pitanje je koje nam postavljaju na promotivnom plakatu serije i na koje u njenih pet epizoda daju vrlo snažan i potresan odgovor. 

Laži i prikrivanje istine pod mandatom vladajuće partije posebno su dojmljivo dočarani u prvoj i zadnjoj epizodi. U prvoj epizodi stari partijski glavešina, zagriženi vjernik u naočigled propadajući komunistički sustav, drži motivacijski govor okupljenim dužnosnicima.

>> Tko je glavni lik iz Černobila? Spasio je milijune, a ubio se iz očaja

"Moje je iskustvo da, kad narod postavlja pitanja koja nisu u njihovom najboljem interesu, treba im jednostavno reći da se usredotoče na rad i ostave državne stvari državi. Zatvorit ćemo grad. Nitko neće otići", kaže on prije nego što partija na zahtjev znanstvenika i tragičnog junaka Valerija Legasova ipak pristane izvršiti evakuaciju Pripjata, grada u neposrednoj blizini Černobila.

U zadnjoj pak epizodi šef KGB-a, u razgovoru koji podsjeća na onaj između Winstona Smitha i partijskog dužnosnika O'Briena, kaže Legasovu kako će biti kažnjen zbog otkrivanja istine o odgovornosti sustava na montiranom suđenju operaterima elektrane: "Tvoje svjedočenje danas država neće prihvatiti. Neće biti objavljeno u tisku. Nikad se nije dogodilo. Ne, živjet ćeš, koliko god još imaš, ali ne kao znanstvenik. Ne više. Zadržat ćeš svoju titulu i ured, ali bez dužnosti, bez ovlasti. Bez prijatelja. Nitko neće razgovarati s tobom. Nitko te neće slušati."

Legasov se žrtvovao kako bi suočio režim s neugodnom istinom

Legasov, koji je znao da umire od radijacije, ipak je natjerao umirući Sovjetski Savez da ga posluša posljednjim sredstvom koje mu je ostalo. Njegovo samoubojstvo je, točno dvije godine i jedan dan nakon što je Černobil eksplodirao, također odjeknulo poput bombe i zaštitilo njegovu poruku od zaborava. Njegovo otkriće o fatalnim defektima na reaktorima je objavljeno, nakon čega su konačno popravljeni.

Posljednji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov sam je 2006. priznao da je Černobil "možda bio pravi uzrok raspada Sovjetskog Saveza". Stoga nije nimalo čudno da Putin, koji je raspad SSSR-a nazvao "najvećom geopolitičkom katastrofom 20. stoljeća", spominje Černobil samo kad baš mora, na jubilarne godišnjice. 

Sumanuta priča o CIA-inoj sabotaži u Černobilu, kakve se ne bi posramio ni Ilija Čvorović iz kultnog filma Balkanski špijun, savršeno će se uklopiti u impresivni niz laži koji je ruska mašinerija lažnih vijesti proizvela posljednjih godina: o avionu iz Nizozemske koji su "zapravo" oborili ukrajinski vojnici, o napadima zabranjenim bojnim otrovima u Siriji koje su "zapravo" lažirali spasioci, tzv. Bijele kacige, o ruskim vojnicima u Ukrajini koji su "zapravo" tamo na dopustu, o Islamskoj državi koju su "zapravo" stvorili SAD i Izrael, o napadu bojnim otrovom usred Engleske koji su "zapravo" lažirale britanske tajne službe da skrenu pažnju s Brexita...

>> Puno se priča o seriji Černobil. Stvara li ona neopravdan strah?

"Ništa nije istina i sve je moguće"

To, naravno, ne znači da je svaka kritika HBO-ove serije neosnovana i zlonamjerna. Sasvim je moguće da je preuveličala opasnost nuklearne radijacije, kako tvrdi Michael Shellenberger u Forbesu, ili prkošenje znanstvenika partiji, kako tvrdi Masha Gessen u New Yorkeru. Ali to ne mijenja fundamentalnu činjenicu da su partijske laži, poltronstvo i zatvaranje očiju pred problemima doveli do nuklearne kataklizme kakva se u liberalnim demokracijama naprosto nije mogla dogoditi. 

>> HEROJ ILI ZLOČINAC Tko je zapravo Vladimir Putin?

Putinova postmoderna diktatura se, na kraju krajeva, u kontroliranju domaćeg i (sve uspješnijem) oblikovanju stranog javnog mnijenja oslanja na rašireni cinizam i relativiziranje istine naslijeđeno upravo iz sovjetskog sustava. Načelo kojim se vodi je, kako je to elegantno sročio ruski autor Peter Pomerancev u svojoj istoimenoj knjizi: "Ništa nije istina i sve je moguće." Je li onda imalo čudno što je njegov medijsko-industrijski kompleks dočekao na nož seriju u kojoj glavni lik prkosi državi i suočava je s njenim lažima?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara