Ruske službe otkrile planirani informatički napad na 20-ak javnih ustanova

Ruske službe otkrile planirani informatički napad na 20-ak javnih ustanova

Foto: FAH

RUSKE obavještajne službe priopćile su u subotu da su otkrile "planirani" informatički napad čija je svrha bila špijunirati dvadesetak organizacija, pa tako i javnih agencija te vojne industrije.

Savezno vijeće za sigurnost (FSB), sljednik sovjetskog KGB-a, navodi u priopćenju da je otkrio slučajeve inficiranja štetnim programom "namijenjenim informatičkoj špijunaži mreža dvadesetak organizacija na ruskom teritoriju".

Ciljane organizacije su "vladina i upravna tijela, znanstvene i vojne ustanove, vojno-industrijska poduzeća i druge, iznimno važne infrastrukture", dodaje FSB.

Napad planirali stručnjaci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Okolnosti upućuju (...) na planirani napad koji su izveli stručnjaci", ističe, ne navodeći tko su mogući počinitelji.

Ruska obavještajna služba tvrdi da je virus poslan u običnom privitku uz elektroničku poštu koji je hakerima omogućio da uhvate podatkovni promet, prisluškuju telefonske razgovore, uključe kamere i mikrofone zaraženih uređaja, čak da znaju koje su tipke na tipkovnici bile aktivirane.

Vijest FSB-a dolazi u času kada američka Demokratska stranka sumnjiči Rusiju da je odgovorna za objavljivanje u javnosti elektroničke pošte koja je pokazala da je čelništvo stranke favoriziralo Hillary Clinton u odnosu na Berniea Sandersa za predsjedničkog kandidata. Kremlj je zanijekao svako upletanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara