Ruski komunisti suočeni s "drugom smrću" nakon izbora

RUSKA komunistička partija, prvo zabranjena pa ponovo rođena u kaosu 90ih godina, suočena je u ponedjeljak, nakon objave izbornih rezultata, sa svojom "drugom smrću".

Dugogodišnji stranački čelnik Genadij Zjuganov optužuje Kremlj za namještanje rezultata i manipulaciju medijima s namjerom "utišavanja" komunista. No njegova opravdanja šuplje zvuče u situaciji u kojoj dosadašnja pojedinačno najmoćnija stranka u Dumi osvaja točno dvostruko manje postotaka potpore na izborima (12 u odnosu na 24 posto 1999 godine).

Zjuganov, kažu analitičari, nije uspio pridobiti glasače ruske srednje klase, okorjelih komunista nostalgičara sve je manje, a i sirotinja se okreće obećanjima nekih drugih stranaka. Pored toga, Agrarna stranka otela je komunistima dio ruralnih glasača, kao što je i uspjela i prije tri mjeseca oformljena prokremaljska socijalitička stranka Domovina (čak devet posto osvojenih glasova na ovim izborima).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni urednik prokomunističkog lista Zavtra kaže kako očekuje "dramatične" posljedice ovakovih izbornih rezultata komunista. "Vjerujem da će doći do raskola, unutarnje eksplozije, i da će se nekad moćna socijalistička politika sovjetskog tipa utopiti u ruskoj socijaldemokraciji", tvrdi urednik Alaksandar Prohanov.

Prema posljednjim rezultatima izbora održanih u nedjelju ruskom će Dumom dominirati prokremaljska Ujedinjena Rusija i njeni nacionalistički saveznici.

(Hina) dj br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara