Ruski mediji objavili ime američkog špijuna iz Moskve i nove detalje o njemu

Ruski mediji objavili ime američkog špijuna iz Moskve i nove detalje o njemu
Foto: EPA

RUSKI mediji objavili su ime navodnog visokopozicioniranog špijuna kojeg je SAD izvukao iz Rusije zbog straha da će biti otkriven.

Kako prenosi BBC, ruski mediji navode da se radi o Olegu Smolenkovu, koji je radio kao ključni savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prema medijskim izvješćima, službeni Kremlj navodi da Smolenkov nije bio visoko pozicioniran te da je otpušten prije pet godina i da su izvještaji o njegovom izvlačenju izmišljotina.

Kako smo već prenijeli, CNN je objavio kako se CIA bojala da bi predsjednik Trump "krivim rukovanjem" obavještajnih podataka mogao ugroziti špijuna. Prema CNN-u, izvlačenje je uslijedilo nakon što se Trump u svibnju 2017. sastao s ruskim dužnosnicima, uključujući ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, te je tom prilikom neočekivano s njima podijelio američke obavještajne podatke. 

Otkrio Putinovo miješanje u američke izbore?

CIA je reagirala na tu jučerašnju objavu CNN-a tvrdnjom da je to izvještavanje bilo "pogrešno" i "jednostavno krivo". 

The New York Times pak navodi da je agent bio ključan 2016. prilikom donošenja zaključka američkih obavještajnih agencija da je Putin osobno orkestrirao rusko miješanje u američke predsjedničke izbore. Međutim, NYT navodi da je CIA željela izvući agenta prije nego što je Trump preuzeo Bijelu kuću jer su istraživanja medija postavila agenta u rizičnu situaciju te da nema indikacija da je predsjednik Trump izravno kompromitirao taj izvor informacija.

CNN je danas objavio navod jednog svog izvora koji je radio za Trumpa, gdje se tvrdi da je američki predsjednik opetovano izrazio svoje protivljenje korištenju špijuna u inozemstvu jer bi time naštetio odnosima s drugim državama.

Špijun na odmoru u Crnoj Gori

Ruski Kommersant o Olegu Smolenkovu piše da je otišao sa svojom obitelji na godišnji odmor u Crnu Goru 2017. i nestao. Kako prenosi BBC, nakon toga je čovjek istog imena s istoimenom suprugom kupio kuću u američkoj državi Virdžiniji blizu glavnog grada Washingtona.

NBC News je bez imenovanja agenta objavio da je jedan od njihovih novinara posjetio jučer tu kuću i otkrio da čovjek tamo živi "otvoreno pod svojim pravim imenom".

Ruski mediji navode da je Smolenkov radio za Jurija Ušakova, višeg savjetnika za vanjsku politiku predsjednika Putina.

Američki predsjednik Trump danas je putem Twittera objavio da je zatražio ostavku svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara