Ruski milijarder Prohorov ide na izbore: Rusija se treba ujediniti s Europom i uvesti euro

Foto: Wikipedia

MIHAIL Prohorov, šef stranke "Pravedna stvar" i drugi najbogatiji Rus "težak" 18 milijardi dolara, najavio je danas svoj politički projekt spajanja Europe i Rusije, u kojem bi Rusija prihvatila euro i ušla u šengenski sporazum o granicama.

Njegova "Velika Europa" protezala bi se od Lisabona do Vladivostoka na istoku Azije.  "Takvo ujedinjenje dalo bi novi impuls svjetskom gospodarstvu, i lišilo slabosti i rusku i europsku privredu", izjavio je milijarder poznat i po nadimku "kralj metala".

Rekao je da je zadatak njegove stranke da rusko gospodarstvo za sedam do deset godina postane vodeće u Europi, kako bi svijet tada ima tri vodeća financijska centra: SAD sa zemljama Latinske Amerike, Europu s Rusijom te Kinu sa zemljama Azije.


Prohorov je upitan očekuje li pritiske od premijera Putina i njegove moćne administracije, poznatog kao zagovornika jake Rusije, nikako one koja bi prihvaćala euro i pozdravila se s rubljem.

"Ako nas netko bude ometao i kršio ruske zakone, imamo načina da dokažemo da smo u pravu", misteriozno je zaključio ruski milijarder.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara