koronavirus

Ruski premijer predlaže ograničavanje kretanja u cijeloj zemlji

Ruski premijer predlaže ograničavanje kretanja u cijeloj zemlji
Foto: EPA

MJERE ograničenja kretanja koje su već stupile na snagu u Moskvi treba primijeniti u cijeloj zemlji kako bi se spriječilo daljnje širenje novog koronavirusa, rekao je u ponedjeljak ruski premijer Mihail Mišustin.

Moskva, ruska prijestolnica i najveći grad, naredila je svojim stanovnicima da ostanu kod kuće i izlaze samo kada je to apsolutno nužno, radi kupnje hrane ili lijekova.

Mišustin je na izvanrednom sastanku sa svojim zamjenicima rekao da regionalni guverneri trebaju napraviti planove za "provedbu takvih mjera u svojim regijama", navodi se u službenom transkriptu sastanka.

Većina od preko 1500 zaraženih koronavirusom diljem zemlje zabilježena je u Moskvi. Gradonačelnik Sergej Sobjanjin upozorio je da je stvaran broj slučajeva vjerojatno puno veći.

Rusija je već ograničila neke stvari, uz rijetke iznimke

Rusija je također ograničila sve oblike prometa i ulaska u zemlju, uz rijetke iznimke, poput onih za diplomate i uvoz robe.

Ruski predsjednik Vladimir Putin savjetovao je građanima da ostanu kod kuće ovaj tjedan, a poslodavcima da im isplate plaće. Domaći mediji nazvali su to "praznikom koronavirusa".

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov uvjeravao je javnost nakon obraćanja predsjednika, koje je prenosila televizija, da nema epidemije koronavirusa u zemlji.

Rusija je svoju granicu sa susjednom Kinom, otkuda je virus krenuo, zatvorila početkom siječnja, kada je epidemija bila na početku.

Ruski dužnosnici hvalili su tu mjeru kao i strogu karantenu za one koji ulaze u zemlju i rekli su da je to spriječilo brže širenje virusa kakvo su iskusile druge zemlje.

Peskov je rekao da su mjere ograničenja kretanja nužne kako bi se izbjegao najgori scenarij.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara