Ruski veleposlanik u Hrvatskoj: Nismo prijetnja Europskoj uniji

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj: Nismo prijetnja Europskoj uniji
Foto: EPA

RUSIJA nije prijetnja Europskoj uniji, a najvažniji zadatak ruske vanjske politike je obnova odnosa s Unijom i SAD-om, rekao je u Zagrebu ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov i pozvao na ukidanje sankcija Rusiji i jačanje rusko-hrvatskih odnosa.

Unija je od ožujka 2014. obnavljala sankcije Rusiji zbog ruskog pripojenja Krima i pomaganja proruskih pobunjenika na istoku Ukrajini.

"Nametnute sankcije Rusiji su neproduktivne i zbog njih najviše gubi Europska unija", rekao je Azimov u predavanju "Vanjska politika Rusije i rusko-hrvatski odnosi" koje je u palači Dverce organizirao Hrvatski diplomatski klub.

"Bliski partner EU-a"

Podsjetio je da Europa još uvijek ovisi o ruskom plinu, pa tako i Hrvatska koja je prošle godine uvezla preko dvije milijarde prostornih metara plina iz Rusije.

Azimov je poručio da je ''Rusija bliski partner EU-a'' i zbog toga se nada ukidanju sankcija i otvaranju dijaloga s Unijom o bezviznom režimu, za što smatra da će dovesti i do većeg posjeta ruskih turista Hrvatskoj.

"Rusija nije prijetnja Europskoj uniji, ali nedostaje političke volje da se unaprijede odnosi", rekao je Azimov.

EU, ali i SAD odbijaju ukinuti sankcije sve dok Rusija ne počne poštovati sporazum iz Minska kojim je zaustavljen otvoreni rat na istoku Ukrajine, a Azimov istovremeno poziva na obnovu odnosa Rusije s EU-om i SAD-om.

"Do glavnih sukoba dolazi zbog nerazumijevanja globalnog poretka. Rusija ne dopušta da joj se nameću pravila jedne zemlje, ali je obnova odnosa potrebna jer se s globalnim izazovima poput terorizma i ekstremizma potrebno zajednički suočiti", istaknuo je Azimov.

Indija i Kina kao strateški partneri

Azimov dodaje da su Rusiji u ovom trenutku "najbliži strateški partneri Indija i Kina" i u tom kontekstu je pozdravio jačanje hrvatsko-kineskih odnosa.

Za hrvatsko-ruske odnose kaže da bi trebali biti još bolji. Trgovinska razmjena Rusije i Hrvatske iznosi oko dvije milijarde eura, a ruski veleposlanik u Hrvatskoj smatra da bi minimalno trebala iznositi tri milijarde eura.

Azimov je rekao da nema alternative zbližavanju Europske unije s Rusijom i da je to zbližavanje "prirodan i logičan proces".

U palači Dverce se prije Azimova kratko obratio gradonačelnik Milan Bandić i pozdravio "napore Azimova za unaprjeđenje odnosa Hrvatske i Rusije".

U znak prijateljstva s Rusijom, Bandić je najavio održavanje Dana Moskve u lipnju u Zagrebu, a u rujnu Dana Sankt Peterburga kako bi pokazao "djelić bogatstva i vrijednosti ruskih gradova".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara