Ruski znanstvenici: Vraćamo se u sovjetsko doba

Ruski znanstvenici: Vraćamo se u sovjetsko doba
Foto: EPA

RUSKE znanstvenike danas su uznemirile nove vladine preporuke o uvođenju velikih ograničenja u njihovim kontaktima sa stranim kolegama, tvrdeći da izazivaju strahovanja od povratka u sovjetsko doba.

Odredba koju je ministarstvo obrazovanja i istraživanja dostavilo ruskim institutima navodi da svaki sastanak sa stranim znanstvenicima koji uključuje najmanje tri osobe, kao i sastanci izvan radnog vremena, treba odobriti uprava i o njima sudionici moraju podnijeti izvješće.

Tekst savjetuje i dulja razdoblja provjere stranaca koji žele ući u ruske institute i ograničenja njihovih elektroničkih aparata, pa čak i satova, koje će moći koristiti samo u slučajevima predviđenim u međunarodnim ugovorima.

Povratak u sovjetsko doba?

Aleksandar Fradkov, profesor fizike koji vodi laboratorij u Sankt Peterburgu upozorio je u utorak u otvorenom pismu na "apsurdne i nerealne mjere".

"Što će se dogoditi ako organiziramo međunarodnu konferenciju uz sudjelovanje puno stranaca? Hoćemo li svima oduzeti satove i telefone?",  pitao je Fradkov i istaknuo da takve mjere neće poboljšati sigurnost njihove zemlje, već će samo povećati njezinu izolaciju.

Ministarstvo obrazovanja i istraživanja nije komentiralo odredbu, koju je institut u kojem radi Fradkov primio u srpnju.

"Sva znanost sazdana je na komunikaciji i razmjeni informacija", rekao je, prenosi AFP. "Ukoliko se pridržavate te odredbe, onda će i za odlazak na kavu sa stranim kolegom trebati pisati izvješće".

"Radi se o povratku u sovjetsko doba kada znanstvenici nisu mogli razgovarati sa stranim kolegama bez nazočnosti treće osobe, nastavio je Fradkov i ocijenio da "on nije kadar raditi prema novim pravilima i da se nada da će se znanstvenici ujediniti protiv njih".

Ruska znanstvena zajednica godinama se brine zbog sve jačeg utjecaja tajnih službi sigurnosti na njihov rad. Nekoliko znanstvenika osuđeno je zbog "veleizdaje ili špijuniranja".

Jedan drugi znanstvenik s Ruskog instituta za fiziku koji je želio ostati anoniman rekao je da se nove preporuke već primjenjuju i otežavaju sudjelovanje stranih znanstvenika na važnim susretima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara