Ruskinja koju su Amerikanci optužili za špijunažu priznala krivnju

Ruskinja koju su Amerikanci optužili za špijunažu priznala krivnju
Screenshot: MSNBC

RUSKA državljanka, aktivistica Maria Butina koju su američke vlasti optužile da je ruska špijunka te je sumnjiče za pokušaj utjecaja na američku politiku prema Rusiji, prihvatila je da se izjasni krivom za urotu i surađuje s američkim saveznim, državnim i lokalnim vlastima, javio je u ponedjeljak kanal ABC News.

Butina je u nagodbi s tužiteljstvom, čiju je kopiju po vlastitim navodima dobio ABC News, navela da je u Sjedinjenim Državama djelovala po nalogu jednog ruskog dužnosnika.

Bivša studentica američkog sveučilišta, Butina je ranije odbijala prihvatiti krivnju za američke optužbe iz srpnja ove godine o tome da je agentica ruske vlade i da je djelovala urotnički u njezinu korist.

Tužitelji su je tijekom ljeta optužili da se s jednim ruskim dužnosnikom i dvoje američkih državljana infiltrirala u moćnu lobističku skupinu okupljenu u Nacionalnoj udruzi za pravo na oružje, koja ima bliske veze s republikancima, uključujući predsjednika Donalda Trumpa, te da je utjecala na američku politiku prema Moskvi.

Odvjetnici Marije Butine ranije su odbacivali optužbe protiv svoje klijentice kao "prenapuhane".   

Slučaj protiv Butine vode ured američkog tužiteljstva u Washingtonu i odjel nacionalne sigurnosti, a ne posebni savjetnik Robert Mueller, koji istražuje rusko miješanje u američke izbore 2016. i bilo kakvu povezanost Moskve s članovima Trumpove izborne kampanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara