Rusko gospodarsko izaslanstvo na gospodarskom forumu

SREDIŠNJI događaj višednevnog posjeta gospodarskog izaslanstva Centralnog federalnog okruga Ruske Federacije Hrvatskoj, Gospodarski forum na temu međuregionalne suradnje, održan je danas na Zagrebačkom velesajmu, a okupio je više stotina predstavnika gospodarskog i političkog života obiju zemalja.

Trenutni gospodarski odnos Hrvatske i Rusije obilježava značajan deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni na strani Hrvatske, zbog čega cilj budućih odnosa treba biti povećanje razmjene - roba, ali sve više i usluga, uz istodobno smanjenje hrvatskog manjka, istaknuo je na otvaranju Foruma predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Kao jedan od primjera dobre suradnje dviju država Mesić je naveo ulaganje Mečelja u Željezaru Sisak, nedavno potpisanu suradnju na projektu DružbaAdria, kao i činjenicu da je ruska naftna kompanija Rosneft jedan od zainteresiranih strateških partnera za privatizaciju Ine.

U financijskoj suradnji, pak, predsjednik Mesić je izdvojio pozitivan razvoj pregovora oko naplate ruskog klirinškog duga Hrvatskoj po osnovi sukcesije imovine bivše Jugoslavije. Potrebno je samo utvrditi dinamiku i modalitete naplate ovog hrvatskog potraživanja, a naplata ovog duga je neupitna, istaknuo je predsjednik Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon Foruma održani su i konkretni bilateralni susreti predstavnika više od 70 hrvatskih i ruskih tvrtki.

Posjet izaslanstva Centralnog federalnog okruga Ruske Federacije Hrvatskoj, koje predvodi potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Ruske Federacije Aleksej Vasiljevič Gordeev, započeo je bilateralnim susretom ministra Gordeeva s hrvatskim kolegom Božidarom Pankretićem.

Dva će ministra u poslijepodnevnim satima potpisati i Sporazum o gospodarskoj i znanstveno-tehničkoj suradnji u području poljoprivrede i šumarstva, a posjet Hrvatskoj rusko izaslanstvo nastavlja posjetom Rovinju.

(Hina) rub ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara